Hoppa till huvudinnehåll

Bruschetta med skogssvamp

En härlig förrätt, eller mellanmål, med verklig skogssmak av svampen.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Ta en liten mjuk ren borste och borsta bort sand och löv från svamparna. Dela sedan svampen grovt. Vissa svampar som rodnande flugsvamp kan behöva stekas lite längre. Håll dem därför lite separat och släng ner dem i pannan några sekunder före resten av svampen.

2. Rosta brödet och håll det varmt medan du steker svampen.

3. Hetta upp olivoljan i en stor tjockbottnad stekpanna. Bryn vitlöken tills den antagit en fin nötaktig färg.

4. Tillsätt smör och svamp. Rör ihop alltsamman, öka värmen och häll i ölen. Krydda med salt och färskmalen svartpeppar och låt pannan stå på hög värme. Vänta tills vätskan från svamparna och ölen har reducerats och tjocknat lite. Strö sedan över persiljan.

5. Lägg upp brödskivorna på en tallrik och lägg upp svampen på dem. Fördela såsen jämnt på tallrikarna. Ringla lite olivolja över dem och servera med en gnutta svartpeppar.

Observera: Vissa svampsorter som rodnande flugsvamp (amanita rubescens) har termolabila toxiner som bryts ner och blir ofarliga vid uppvärmning. Men plocka endast sådana svampar om du är en van svampplockare. Den kan nämligen lätt förväxlas med röd flugsvamp (amanita muscaria). Den ser nästan likadan ut men är hallucinogen och dödligt giftig. Den gyllene regeln för svampplockning lyder: Om du inte vet vad det är för svamp eller bara är lite osäker, låt bli att plocka den!

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi