Hoppa till huvudinnehåll

Soppa på Barnet-purjolök, palsternackor, rödbetor och potatis

Citykocken bjuder här på en härlig purjosoppa. Oliver själv säger sig gilla att äta rostat bröd till, med så mycket smör att det smälter när man doppar brödet i soppan.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Värm ugnen till 240ºC eller till högsta temperatur om det är en gasspis.

2. Hacka palsternackor, rödbetor, potatis och morötter i rejäla bitar. Blanda dem i en stor skål med vitlök, salt, peppar och 4 msk olivolja. Sprid ut dem på en bakplåt i ett enkelt lager och lägg in plåten mitt i ugnen. Rosta grönsakerna tills de blivit mjuka och fått fin färg.

3. Medan rotfrukterna rostas i ugnen kan du skala och hacka löken i 1 cm tjocka bitar. Skölj, skala och hacka sellerin och ansa purjolöken. Det kan finnas lite jord kvar mellan purjolöksblasten. När du skurit bort det mesta av de gröna delarna bör du därför snitta purjolöken på längden nästan ända ner till roten, och skölja ordentligt i kallt vatten. När de är helt rena, skär dem i fyra delar på längden och skiva dem i 1 ½ cm stora bitar.

4. Värm upp 4 msk olivolja i en stor rostfri kastrull eller gryta tills oljan blivit mycket het. Lägg i löken, rör om ordentligt och tillsätt en rejäl nypa salt. Sänk värmen till medelvärde när löken mjuknat. När löken börjat bli gyllenbrun, lägg i sellerin. När sellerin mjuknat, lägg i purjolöken. När purjolöken blivit mjuk men inte brynt, tillsätt buljongen och de rostade grönsakerna (när de är färdigrostade). Låt det sjuda i en kvart.

5. Medan soppan kokar, rör ner pepparroten i crème fraîche med en tesked olivolja och pressad citron. Krydda ordentligt.

6. Låt soppan kallna något och mixa den sedan i en matberedare eller använd en mixerstav. Häll ner den i kastrullen igen, tunna ut den till önskad konsistens med vatten och kolla om den behöver saltas mer – jag tycker alltid att soppor behöver kryddas mer än man först tror. Rosta brödskivorna och bred smör på dem.

7. Låt soppan sjuda lite igen. Servera den sedan, rykande varm, med en klick crème fraîche, lite olivolja och en nypa svartpeppar. Jag gillar att äta rostat bröd till, med så mycket smör att det smälter när man doppar brödet i soppan.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi