Hoppa till huvudinnehåll

Spitalfields-revuelto (spansk äggröra) med rättikasallad

Den här rätten sitter perfekt som en lätt lunch eller ett stadigt mellanmål. Serveras med fördel med att gott krispigt rostat mörkt bröd.

Ingredienser

Anvisningar: 
På bilden ovan skördar Oliver den mangold han behöver för sin rätt.

1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten

2. Förbered mangoldbladen. Använd en liten vass kniv för att separera bladen från stjälkarna genom att skära ett litet ”V” vid bladen på bägge sidor av stammen. Skär av stjälkarna på snedden i 1 cm tjocka skivor.

3. Blanchera bladen i kokande vatten i två minuter. Ta sedan upp dem med en hålslev och kyl av dem i en stor skål med kallt vatten. Koka stjälkarna i samma vatten tills de blivit lätt kokta men inte för mjuka. Skölj dem därefter i kallt vatten.

4. Värm olivoljan i en mellanstor rostfri stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlöken och stek tills den blivit gyllenbrun. Tillsätt mangoldstjälkarna och fräs i fem minuter på hög värme under omrörning. Grovhacka de blancherade mangoldbladen och lägg dem i stekpannan. Sänk värmen något och stek i någon minut till.

5. Knäck äggen i en ren skål, krydda enligt smak med salta och svartpeppar och rör lätt ihop dem. Häll ner äggen i den heta stekpannan med mangolden. Rör om sakta hela tiden, tills äggen börjat stelna och är så stekta som du vill ha dem.

6. Börja förbereda salladen under tiden. Skär rättikorna (eller rädisorna) och rovorna i fina skivor med en mandolin (om du har en sådan, annars duger en vass kniv). Lägg de skivande knapriga grönsakerna i en skål med isblandat vatten i tio minuter och låt dem sedan rinna av ordentligt. Lägg dem i en skål med senapsörten (eller spenatbladen).

7. Laga en dressing genom att vispa ihop den pressade citronen med en rejäl nypa salt och tillräckligt med olivolja för att uppväga citronens surhet. Blanda ihop dressing, sallad och grönsakerna och lägg upp på fyra tallrikar, lite vid ena kanten.

8. Gnid det rostade brödet med vitlök, ringla över olivolja och lägg det på tallrikarna intill salladen. Ta upp äggröran ur pannan med en slev, lägg upp den på brödet och servera.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi

Mer från programmet