Hoppa till huvudinnehåll

Tarte tatin

Den här klassiska franska efterrätten kan vara lite knepig men är väldigt läcker när den blir lyckad. Äpplena kan ersättas av en massa annan frukt om man så vill.

Ingredienser

Anvisningar: 

Den här klassiska franska efterrätten kan vara lite knepig men är väldigt läcker när den blir lyckad. Äpplena kan ersättas av en massa annan frukt: päron, katrinplommon eller kvitten fungerar bra.

1. Sätt ugnen på 250ºC.

2. Gör först degen. Rör ihop vetemjöl, smör och pudersocker i en matberedare tills de liknar brödsmulor. Tillsätt äggulorna och använd matberedarens pulsknapp för att mixa ihop det till en deg.

3. Ta upp degen från mixskålen och dela den i två delar. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst en timme.

4. Till fyllningen: Lägg äppelklyftorna i en skål, häll över citronsaften och rör försiktigt ihop dem.

5. Strö 85 g av sockret i en ugnstålig stekpanna. Ställ stekpannan på spisen på medelvärme och rör ofta om så att sockret inte bränns vid. Låt sockret karamelliseras en aning och bli lätt gyllenfärgat. Lyft sedan bort stekpannan från plattan och bred ut de avrunna äppelbitarna i ett lager på botten av pannan.

6. Ställ in pannan i ugnen och stek tills äpplena börjat mjukna och avge lite saft, det brukar ta ungefär 10 minuter.

7. Ta ut stekpannan ur ugnen och strö över resten av sockret och klicka ut smöret överst. Ta ut degen ur kylen. Ta den grova sidan på ett rivjärn och riv degen med stadiga tag över äpplena tills det bildats ett minst 2,5 cm tjockt jämnt lager. Pressa inte ner degen. Sänk värmen på ugnen till 220ºC och grädda tills degen blivit gyllenbrun – ungefär 20 minuter. Ta ut pannan ur ugnen och låt den vila i en eller två minuter

8. Lägg ett stort ugnsfast uppläggningsfat upp och ner över stekpannan. Skydda dina händer med en torr dubbelvikt kökshandduk. Håll fatet och pannan tätt samman. Vänd snabbt och försiktigt på pannan och fatet, så att kakan hamnar på fatet. Slå på stekpannan några gånger med en träslev och lyft sedan bort den. Kakan borde nu ligga på fatet med äpplena överst.

9. Servera kakan varm med vispgrädde, crème fraîche eller vaniljglass.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi