Hoppa till huvudinnehåll

Amersham-fläskkotletter med Barnet-rotsellerimos, äppel- och ölsky

Här är ett recept på fläskkotletter med bravur! Kanske inte riktigt lika snabbt att steka upp som man kan vara van vid, men väl värt besväret.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tillagning:

1. Skala rotsellerin och dela den i 2,5 cm stora bitar och lägg den i en kastrull med kallt vatten. Ställ kastrullen på spisen, koka upp och låt sjuda tills rotsellerin mjuknat, det brukar ta ca 20 minuter.
Mosa rotsellerin och rör ner 100g smör. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Håll den täckt och varm.

2. Under tiden kan du itu med löken. Skala, halvera och skär den i tunna skivor på längden i halvcirklar. Värm olivoljan i en tjockbottnad stekpenna och fräs löken på medelvärme tills den blivit mjuk och fått lite färg.

3. Skär äpplena i fyra delar och kärna ur dem. Skär dem sedan i åtta bitar.

4. Ta bort löken från pannan. Lägg i stället 50 g smör och äppelbitarna i pannan. Stek dem på medelvärme. När de blivit gyllenbruna, vänd på dem, så att de blir vackert färgade på bägge sidor.

5. Lägg ner löken i pannan med äpplena igen, öka värmen och häll ölen i pannan. Krydda mer vid behov, och fortsätt steka tills äpplena mjuknat ytterligare och såsen reducerats med minst hälften och tjocknat något.

6. Avlägsna med en vass kniv fettkanten från kotletterna och krydda dem. Det gör att kotletterna lättare blir möra vid stekning. Värm upp en grillpanna tills den blivit rykande het. Gnid in fläskkotletterna med lite vegetabilisk olja (det gör att de inte klibbar fast vid pannan) och placera kotletterna på den heta grillplattan. Stek dem och vänd på dem vid behov, tills köttet är genomstekt (stektiden beror på hur tjocka kotletterna är. Man kan kolla detta genom att peta på dem med en vass kniv nära benet. De är genomstekta när köttsaften som tränger ut är helt genomskinlig).

7. Gör salladssåsen. Blanda senap, vinäger och olivolja och vispa. Krydda efter smak.

8. När kotletterna är färdigstekta, ta bort dem från grillpannan och låt dem ligga på ett täckt fat i fem minuter. Vispa under tiden ner en klick smör i såsen för att göra den lite tjockare.

9. För serveringen: Fördela moset på fyra tallrikar, lägg en kotlett på varje klick mos och ringla senaps- och ölsky över. Ringla dressing över rucolasallaten och servera den på sidan av tallriken.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi