Hoppa till huvudinnehåll

Piroger med fänkål och getost

Härliga matiga piroger där fänkolen går som en röd tråd genom hela receptet.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Sätt ugnen på 220ºC.

2. Till degen, hetta upp olja i en liten stekpanna och lägg i fänkålsfröna. Rosta försiktigt fröna (de kan börja poppa) tills aromen frigjorts. Låt dem inte brännas vid. Ta bort fröna från pannan och krossa dem med mortelstöt i en mortel medan fröna fortfarande är varma.

3. Tillsätt torr jäst i varmt vatten för att aktivera jästen.

4. Häll ner olivoljan och blanda den med jästen, vattnet och fänkålsfröna. Rör ihop ingredienserna i en skål till en deg. Knåda degen på ett platt underlag i ungefär två minuter. Mjöla underlaget något om degen känns klibbig. Fukta dina händer lite medan du knådar om degen känns torr och inte är smidig. Lägg ner degen i en skål, täck med en fuktig duk och ställ den åt sidan.

5. Blanda ingredienserna till fyllningen. Rör ner schalottenlöken i en skål med två matskedar olivolja och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Sprid ut det i ett jämnt lager på en bakplåt. Dela vitlökshuvudena i klyftor och blanda dem i samma skål med två matskedar olivolja. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Lägg de oskalade vitlöksklyftorna på bakplåten. Rosta dem i ugnen i ungefär 20 minuter. Schalottenlökarna borde få en lätt rostad ton och dra ihop sig lite. Vitlöksklyftorna borde bli ljust gyllenbruna.

6. Dela fänkålshuvudena på mitten och skär bort lite av stocken. Skiva fänkålen på snedden i tunna skivor. Värm upp de återstående 3 matskedarna olivolja i en kastrull, lägg i fänkålen och stek på medelvärme under omrörning, tills fänkålen blivit mjuk, gyllenfärgad och dragit ihop sig.

7. När vitlöken och schalottenlöken är stekta, ta bort dem från bakplåten och låt dem svalna. Hacka schalottenlöken grovt. Skala vitlöken och blanda den mjuka vitlöken med hackad schalottenlök och fänkål. När röran har svalnat något, smula ner getost och ricottaost i fänkålsblandningen.

8. Rulla ut degen tunt på ett mjölat underlag. Ta ut fyra rundlar med cirka 15 cm i diameter. Dela upp fänkåls- och ostblandningen och fördela den i mitten på de fyra rundlarna.Vik rundeln på mitten så att det blir till en pirog. Förslut kanterna med lite vatten.

9. Placera pirogerna på en bakplåt och lägg in dem i ugnen. Grädda i ca 20 – 30 minuter.

Om pirogerna för snabbt får en brun ton, sänk värmen något och grädda dem lite längre i stället. Mot slutet av gräddningen ska ytan till varje pirog penslas med ett uppvispat ägg. Låt sedan pirogerna grädda i fem minuter till. Vid det här laget borde de ha blivit fint gyllenbruna. Ta sedan ut dem ur ugnen, låt dem svalna något och servera.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi