Hoppa till huvudinnehåll

Korngryn "Jambalaya" med räkor och chorizo

Jambalaya på korngryn.
Jambalaya på korngryn. Jambalaya på korngryn. Bild: Svenska Yle/Strömsö jambalaya

Nu är vi inne och tafsar på kreolsk matlagning men med mina spanska influenser i bakgrunden. Det här är en så kallad surf & turf rätt vilket betyder att man använder både kött och skaldjur i samma rätt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Nu är vi inne och tafsar på kreolsk matlagning, men med mina spanska influenser i bakgrunden. Det här är en s k surf & turf rätt, vilket betyder att man använder både kött och skaldjur i samma rätt. Normalt gör man den med ris, men den här gången gör vi den lite mer skandinavisk genom att använda korngryn. Och oj vad gott det blir.
- Paul -

Skala räkorna och stek räkskalen i lite smör med en finhackad lök. Slå på en liter vatten. Koka upp med lite salt och drag av.

OBS! Endast ett snabbt uppkok, skaldjursfond blir besk om den kokar länge med skalen i.

Låt stå och dra i 20 minuter. Sila och koka upp.

Häll i korngrynen och låt räkbuljongen koka in i korngrynen tills all vätska är borta.

Skiva chorizo, tärna tomat, paprika, grön chili, lök, vitlök och fänkål. Stek alla grönsaker utom tomaten i smör och olivolja. Avsluta med att steka med korngrynen.

Stek chorizo i separat stekpanna och blanda med korngrynsblandningen. Avsluta med att vända in tomat, räkor och finskuren dill och körvel. Smaka av med svartpeppar, salt, limejuice, rivet limeskal och olivolja.

Servera eventuellt yoghurt till.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi