Hoppa till huvudinnehåll

Bräserad lammbog med selleri

Selleri är en underskattad grönsak. När selleri får koka länge blir den mjuk, smörig, läcker och passar bra ihop med lammkött. Den här rätten innehåller också en massa rosmarin, som är en naturlig krydda ihop med lammkött.

Ingredienser

Anvisningar: 

Selleri är en underskattad grönsak. När selleri får koka länge blir den mjuk, smörig, läcker och passar bra ihop med lammkött. Den här rätten innehåller också en massa rosmarin, som är en naturlig krydda ihop med lammkött.
- Oliver -

Tillagning:
Gör marinaden. Krossa vitlöken med lite salt i en mortel med mortelstöt tills den blivit till en mjuk massa, peppra. Tillsätt rosmarinbladen och krossa lite mer. Gnid in insidan av lammbogen med marinad. Rulla ihop köttstycket och bind ihop med snöre. Täck över och lägg det åt sidan i några timmar.

2. Bena ur lammköttet och putsa bort överflödigt fett och hinnor. Men låt lite vara kvar, eftersom det gör att köttet hålls fuktigt under den långa tillagningen.

3. Till buljongen: lägg alla ingredienser i en stor kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker. Ställ på spisen på låg värme och låt försiktigt vattnet sjuda upp. Skumma av med slev med jämna mellanrum och låt sjuda i två timmar. Sila sedan buljongen och kasta bort grönsakerna.

4. Lammgrytan: Värm två matskedar olja i en stor gryta. Tillsätt selleri, morötter, fänkål och schalottenlök. Krydda med salt och nymalen svartpeppar och svetta grönsakerna på rätt hög värme tills de börjar ta färg.

5. Krydda lammköttet. Ta upp grönsakerna ur grytan och bryn sedan lammköttet på hög värme så att det tar färg på alla sidor.

6. Lägg ner grönsakerna i grytan igen, höj värmen tills ingredienserna börjat fräsa och häll på vin (skydda ansikte och händer ifall alkoholen skulle fatta eld). När vinet ångat av, tillsätt örterna och tillräckligt med kycklingbuljong för att täcka lammköttet. Sänk värmen så mycket det går, täck grytan med pergamentpapper och lägg på ett tättsittande lock. Låt sjuda i åtminstone tre timmar. Under den tiden bör du vända på lammköttet två gånger.

7. När lammköttet blivit mört – det ska falla isär – ta upp det ur grytan och lägg det på ett stort serveringsfat. Sila bort grönsakerna från skyn i grytan och ta tillvara skyn. Lägg upp grönsakerna runt lammköttet, täck över med aluminiumfolie och ställ åt sidan på ett varmt ställe.

8. Häll tillbaka skyn ner i grytan och tillsätt det som är kvar av kycklingbuljongen. Reducera vätskan på hög värme tills den börjat tjockna och likna en tunn sås. Smaka av för att se om såsen behöver kryddas mer. Den bör få en god och ganska stark smak.

9. Skiva lammköttet och ta försiktigt bort snörena. Lägg ner köttet på serveringsfatet igen, häll varm sås över köttet och grönsakerna och servera.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi