Hoppa till huvudinnehåll

Ruislip-panna cotta med örter och honung

Det här är en ovanlig smakkombination som Oliver kom på när han åkte runt och letade efter en getgård i utkanten av Amersham och Ruislip.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det här är en ovanlig smakkombination som jag kom på när jag åkte runt och letade efter en getgård i utkanten av Amersham och Ruislip. Jag tycker att den blev rätt lyckad.
- Oliver -

1. Häll grädden och mjölken i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vaniljstången och –fröna. Koka försiktigt upp gräddblandningen och rör om regelbundet. Ta sedan bort kastrullen från plattan och låt stå i 5 – 10 minuter så att gräddblandningen drar åt sig ört- och vaniljsmaken. (Men örtsmaken bör inte bli för mäktig, så låt inte örterna ligga i för länge). Ta sedan ett såll och sila gräddblandningen ner i en ren skål. Tillsätt honung efter smak.

2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ungefär en minut så att de mjuknar. Lägg ner bladen i gräddblandningen och rör om tills de smält ordentligt. Täck över skålen och låt svalna.

3. Häll ner panna cotta-blandningen i sex små portionsformar och låt stå i kylskåpet i minst 2 – 3 timmar eller över natten. Hit kan man förbereda desserten en eller två dagar i förväg om man täcker över portionsformarna med plastfolie och förvarar dem i kylskåp.

4. Vid servering, stjälp upp portionsformen på en tallrik och knacka på baksidan för att få desserten att lossna. Du kan behöva doppa formen snabbt i varmt vatten först. I så fall bör du torka av formen innan du håller den ovanför tallriken, för att undvika att det kommer vatten på tallriken. Du kan också snabbt blåsa av formen på utsidan med en liten gasolbrännare om du har en sådan.

5. Servera genast med lite ringlad honung och garnera med en rosmarin- eller timjankvist eller ett lagerblad.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi