Hoppa till huvudinnehåll

Kyckling med honungsrostad pumpa och salvia- och löksås

Det här är en verkligen festlig rätt som man inte slår ihop i en handvändning. Men väl värd att satsa på till festmåltiden.

Ingredienser

  • 4 klyfta vitlök- Kycklingen
  • 2 kvist timjam- Kycklingen
  • 3 matsked (msk) vitt vin- Kycklingen
  • 1.5 kilogram (kg) kyckling- Kycklingen
  • 2 matsked (msk) rypsolja- Kycklingen
  • 2 matsked (msk) rypsolja- Salvia- och löksås
  • 2 st lök- Salvia- och löksås
  • 1.5 tesked (tsk) mjöl- Salvia- och löksås
  • 20 gram (g) smör- Salvia- och löksås
  • 4 klyfta vitlök- Salvia- och löksås
  • 100 milliliter (ml) vitt vin- Salvia- och löksås
  • 290 milliliter (ml) kycklingbuljong- Salvia- och löksås
  • 0.25 st pumpa- Rostad pumpa
  • 50 gram (g) smör- Rostad pumpa
  • 2 matsked (msk) honung- Rostad pumpa
  • potatis- Till servering
  • ruccola- Till servering
  • 1 matsked (msk) citronsaft- Till servering
  • 3 matsked (msk) olivolja- Till servering
Anvisningar: 

1. Förbered kycklingmarinaden: krossa vitlöksklyftorna, timjanbladen och en rejäl nypa salt med mortelstöt i en mortel, så att det blir till en mosig röra. Häll på vitt vin och rör om.

2. Skär upp kycklingen på mitten. Håll kniven tätt intill benet när du skär upp den. Håll även kniven tätt intill benet för att försiktigt skilja köttet från skrovet. Bryt varje klubba (ben och lår) bakåt så att den går av vid leden. Du har nu två kycklinghalvor, med klubba och bröst i varje. Skär försiktigt bort benen (kycklingbenen kan användas till buljong) och lägg varje kycklinghalva i en fjärilsliknande form på ett fat

3. Bred ut marinaden över kycklingbitarna och vik sedan ihop dem så att kycklingen ungefär återfår sin ursprungliga form. Låt den marinera i minst en timme, ju längre, desto bättre.

4. Värm ugnen till 230°C.

5. Börja laga salvia- och löksåsen genom att värma olja i en kastrull och tillsätta löken. Tillsätt en nypa salt och stek på medelvärme. Rör ofta om och stek tills löken börjar karamelliseras och mjukna.

6. När löken väl blivit gyllenbrun (det tar ca 10–15 minuter), tillsätt mjöl och rör ut det.

7. Ta en annan stekpanna. Smält smöret och tillsätt vitlöken. När smöret fått en lätt whiskyliknande färg, tillsätt salvian och rör sedan ihop vitlökssmöret med löken.

8. Värm på medelvärme någon minut till. Häll sedan på vitt vin och kycklingbuljong. Låt såsen sjuda försiktigt i 15–20 minuter. Om såsen blir för tjock, kan du tillsätta lite vatten.

9. Förbered den rostade pumpan: Skala pumpan med en potatisskalare eller vass kniv. Dela pumpan på mitten och skrapa ur fröna med en sked. Skär sedan pumpan i bitar.

10. Värm smöret i en stor ugnssäker panna eller gryta, lägg i pumpan och värm under omrörning på medelvärme så att bitarna tar färg på bägge sidor. Häll honung direkt över pumpan och rör om. Lägg sedan in pannan i ugnen och rosta i 15–20 minuter. Vänd på pumpan emellanåt för att se till att den blir jämnt rostad.

11. Stek under tiden kycklingen. Värm olja i en tjockbottnad stekpanna. Krydda kycklingens skinnsida. När oljan börjat ryka kan man lägga i båda delarna med skinnsidan neråt. Sänk värmen och krydda andra sidan av köttet. Vänd på kycklingen och stek i 3–4 minuter, tills köttet blivit gyllenbrunt och knaprigt. Lägg sedan in pannan ugnen om den är ugnssäker, flytta annars över kycklingen på en bakplåt som kan läggas in i ugnen. Rosta i 15–20 minuter, tills kycklingen är genomstekt (köttsafterna är då genomskinliga om man sticker en steknål igenom köttet där det är som tjockast.)

12. När kycklingen är färdigstekt, ta ut den ur ugnen och låt den ligga på en varm plats i 3–5 minuter. Försök ta till vara alla köttsafter som kycklingen avgett – de kan röras ner i såsen.

13. Skiva kycklingen i tjocka skivor och lägg upp den på ett varmt serveringsfat. Servera med honungsrostad pumpa, kokad nypotatis och en näve rucola (med pressad citron och olivolja som salladssås) samt lök- och salviasåsen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi