Hoppa till huvudinnehåll

Vaniljglass med rabarberkompott

En härlig efterrätt med smak av sommar som räcker även till ett större sällskap!

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Blanda mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden med en liten vass kniv. Skrapa ner fröna och lägg dem och även stången ner i kastrullen i mjölk- och gräddblandningen. Värm tills det börjar sjuda och lyft sedan bort kastrullen från plattan.

2. Ta en ren skål och vispa ihop äggulor med 200 g socker tills det blivit vitt och pösigt.

3. Häll en slevfull av den heta men inte kokande grädd- och mjölkblandningen ner i skålen ihop med ett vispat ägg och socker. Vispa lätt. Tillsätt en slev till av grädd- och mjölkblandningen och fortsätt vispa. Häll sedan långsamt i resten av blandningen och vispa försiktigt samtidigt. Rengör kastrullen och häll tillbaka ägg- och gräddblandningen i den.

4. Ställ tillbaka kastrullen med blandningen på plattan på låg värme. Rör om hela tiden. Efter cirka fem minuter har vätskan tjocknat något. När blandningen är tillräckligt tjock för att täcka baksidan av en metallsked, ta bort kastrullen från plattan och sila ner blandningen i en ren skål. Låt den svalna och ställ sedan in smeten i frysen i en frystålig skål eller burk.

5. Ta efter en timme ut smeten ur frysen och rör om ordentligt för att krossa eventuella iskristaller. Ställ sedan tillbaka skålen i frysen. Gör detta en gång i timmen och krossa iskristallerna tills smeten blivit till en mjuk gräddig glass och glassen är genomfryst.

6. Förbered raberberkompotten: Ansa rabarbern, skölj den och skär den på snedden i ca 2,5 cm stora bitar. Lägg rabarberbitarna i en rostfri kastrull med 150 g socker och vittvin. Värm på hög värme under omrörning, tills vinet nästan börjar sjuda. Rör om lite mer, täck kastrullen med lock, koka upp igen och låt koka i två minuter. Ta sedan bort rabarbern från plattan och låt svalna under lock.

7. När rabarbern väl har kokat färdigt bör man inte röra om mer eftersom den då kan falla sönder för mycket. Provsmaka för att se hur söt rabarbern är före servering. Den borde vara tillräckligt syrlig för att utgöra en konstrast till glassen. Servera rabarbern medan den fortfarande är lite varm, ihop med den kalla glassen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi