Hoppa till huvudinnehåll

Saltinbakad havsabborre med citronsås och pilaffris

Abborre
Abborre i nät Abborre Bild: Yle/Arja Lento fiskeri

Det duger också utmärkt med vanlig inhemsk abborre till det här receptet. Rätten för en härlig fräschör av citronsåsen och vattenkrassesalladen.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Skölj riset och låt det ligga i blöt en timme i en skål kallt vatten. Byt vatten några gånger.

2. Värm ugnen till 180°C.

3. Skölj fisken i kallt vatten och lägg åt sidan.

4. Strö ut ett lager salt på en bakplåt och lägg de två hela fiskarna ovanpå. Lägg två vitlöksklyftor i buken på varje fisk. Täck fiskarna med grovt havssalt, stänk lite vatten över och ugnsbaka sedan i ugnen i 35 minuter.

5. Häll bort vattnet från riset. Smält smöret i en mellanstor kastrull och tillsätt sedan fänkålsfröna. När smöret blivit aningen brynt är det dags att röra ner riset. Krydda med salt och nymalen svartpeppar och fräs på hög värme.

6. Häll på tillräckligt med vatten för att täcka riset med ca 2 cm. Lägg på locket och koka på hög värme i fem minuter. Sänk värmen och koka i 10–15 minuter till under lock, tills riset är mjukt och det bildats ett lager av lätt brynt knaprigt ris i kastrullbotten.

7. Förbered såsen genom att skölja citronen under kallt vatten och plocka bort kärnorna. Hacka sedan citron, kapris och vitlök. Rör ihop de hackade ingredienserna med några matskedar olivolja, tills röran liknar en tjock sås. Krydda med peppar.

8. Ta bort riset från spisplattan och låt det vila under lock i några minuter. Rör sedan om med gaffel för att separera riskornen. Ta ut fisken ur ugnen.

9. Förbered vattenkrassesalladen. Skölj vattenkrassen noga och rensa bort grova stjälkar. Lägg bladen i en salladsskål. Vispa ihop vitvinsvinäger, olivolja och kryddor. Ringla den här dressingen över salladen.

10. Ta försiktigt bort saltskorpan från fisken och borsta av överflödigt salt. Låt fisken svalna och dra sedan bort skinnet. Filea fisken med hjälp av en stekspade. Lägg upp fiskfiléerna på ett fat, skeda på citronsås och servera med pilaffris och vattenkrassesallad.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi