Hoppa till huvudinnehåll

Spenatgnocchi med svampsås

En härlig vegetarisk rätt. Visst kunde man köpa sina gnocchin från butiken, men det blir så mycket godare då man gör det själv! Toppa med svampsås och parmesan.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Koka upp en stor kastrull saltat vatten. Tvätta och ansa spenaten. Ta bort vissna blad och tjocka stjälkar. Låt rinna av och torka spenaten ordentligt.

2. Förväll spenatknippena i 30 sekunder och kyl sedan varje knippe i iskallt vatten. Krama försiktigt allt vatten ur spenaten.

3. Finhacka spenaten och lägg den i en ren kastrull. Fräs på låg värme under omrörning ihop med ricottaost och smör tills det blivit en varm mjuk röra. Krydda ordentligt.

4. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt parmesanost, ägg och mjöl. Rör om ordentligt tills alla ingredienser blandats samman.

5. Lägg upp smeten på en stor tallrik för att svalna. Låt sedan stå kallt i kylskåpet i minst 30 minuter.

6. Förbered såsen: Borsta svampen med en ren trasa och hacka sedan svampen fint.

7. Värm 30 g smör i en kastrull på låg värme. När smöret väl smält, tillsätt schalottenlök och fräs i 1–2 minuter. Lägg i vitlöken när schalottenlöken är genomskinlig. Stek vitlöken tills den tagit lite färg.

8. Lägg i svampen, krydda med salt och nymalen svartpeppar och rör om igen. Höj värmen och häll i vitt vin under kraftig omrörning.

9. Sänk värmen när vinet reducerats med två tredjedelar. Tillsätt grädde och en nypa muskot.

10. Låt såsen sjuda försiktigt. Koka under tiden upp en stor kastrull med vatten och värm grillen till hög värme.

11. Ta ut gnocchismeten ur kylskåpet. Rulla en rågad matsked av smeten i mjöl och forma till en klimp. Lägg klimparna på en mjölad plåt. Lägg dem en bit ifrån varandra så att de inte klibbar ihop. Fortsätt tills hela smeten har gått åt. Vid det här laget torde såsen ha kokat ihop lite mer. Låt såsen stå under lock på en varm plats fram till servering.

12. Pochera försiktigt gnocchin i saltat kokande vatten i omgångar (6–10 stycken åt gången, beroende på hur stor kastrullen är). Koka tills klimparna flyter upp till ytan. Ta upp dem ur vattnet med en hålslev och lägg dem på en bakplåt.

13. Hetta upp resten av smöret (30 g) i en kastrull och droppa det över gnocchin. Strö lite parmesan över. Lägg plåten under den heta grillen.

14. Ta ut plåten när osten fått en gyllenbrun färg.

15. Ös svampsås över gnocchin till servering.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi