Hoppa till huvudinnehåll

Risotto "primavera" med basilika och citron

Portion med risotto primavera med basilika och citron
Portion med risotto primavera med basilika och citron Bild: Yle/Carina Ahlskog Risotto,risotto,vegetariska rätter,Strömsö,Paul Svensson,recept

En hyllning till våren med alla grönsaker och blad som springer ur jorden. Toscana har varit min hemvist vid ett flertal tillfällen och jag har haft fördelen av att uppleva den italienska våren där risotto med späda grönsaker och örter är en självklarhet. Här kommer min kärleksförklaring. - Paul -

Ingredienser

Anvisningar: 
Morot och sparris i ett kök.
Morot och sparris i ett kök. Bild: Yle/Carina Ahlskog grönsaker,recept,Strömsö,Paul Svensson,morot

En hyllning till våren med alla grönsaker och blad som springer ur jorden. Toscana har varit min hemvist vid ett flertal tillfällen och jag har haft fördelen av att uppleva den italienska våren där risotto med späda grönsaker och örter är en självklarhet. Här kommer min kärleksförklaring.
- Paul -

Koka upp en stor kastrull med vatten. Salta vattnet rikligt eftersom de späda vårgrönsakerna skall blancheras, kokas endast en kort stund.
Koka sparrisen hastigt och kyl i isvatten. Gör likadant med samtliga grönsaker utom tomaterna som kokas max 5 sek. Skala morötter och tomater med fingrarna. Dela alla grönsaker i mindre bitar.

Riv parmesanen fint. Vispa grädden lätt. Mixa tempererat smör med basilikan och persiljan.
Finhacka schalottenlöken och sautera på låg värme i olivolja, tillsätt ris och vin, låt koka in helt. Häll i varm buljong efterhand tills riset är kokt mjukt men med lite kärna (al dente). Tillsätt örtsmör, parmesan och vispad grädde och smaksätt med citronsaft, salt och svartpeppar. Servera med grönsaker i och på. OBS ät direkt.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi