Hoppa till huvudinnehåll

Cullen böcklingsoppa

Jag har i en tid lagat en version av den här soppan med rökt kolja i kaféet. Jag upptäckte att böcklingen, dvs. kallrökt sill, har en något starkare smak som går bra ihop med kålrot i den här traditionella skotska fisksoppan. Owen.

Ingredienser

Anvisningar: 

Jag har i en tid lagat en version av den här soppan med rökt kolja i kaféet. Jag upptäckte att böcklingen, dvs. kallrökt sill, har en något starkare smak som går bra ihop med kålrot i den här traditionella skotska fisksoppan.
- Owen -

1. Värm upp smöret i en gryta och fräs löken mjuk. Tillsätt en skvätt raps- eller olivolja för att förhindra att smöret bränns vid. Krydda med lite salt – det gör att löken mjuknar lättare.

2. När löken väl fått färg är det dags att lägga i bacon och selleri. Värm på låg värme under omrörning tills ingredienserna blivit stekta.

3. Tillsätt kålrot, potatis och morötter. Rör om och låt steka i runt tio minuter så att alla smaker hinner komma fram.

4. Förbered under tiden fisken. Ta bort huvud, stjärt och dra av skinnet.
Filea försiktigt fisken genom att ta bort ben och fiskrom. Om rommen är mjuk, kan du tillsätta den till soppan senare. Annars får du slänga den.

5. Häll på grönsaksfonden över grönsakerna och rör om ordentligt. Koka upp och låt sjuda tills potatis och kålrot mjuknat.

6. Tillsätt mjölk, en skvätt grädde och låt det försiktigt sjuda upp. Dela på fisken och rör ner den i grytan med rom, om sådan finns. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Garnera med vårlökar och servera.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi