Hoppa till huvudinnehåll

Helstekt duvbröst med rödvinssås, rostad purjolök och skogssvamp

Här kommer en verklig gourmeträtt som kräver en del arbete, men är det väl värt!

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Värm ugnen till 220°C.

2. Blanda vitlök, timjan, svartpepparkorn och rapsolja i en liten skål. Ta en vass kniv och snitta försiktigt skinnet på duvbrösten och gnid in det med marinad och låt det ligga så i minst 20 minuter.

3. Laga såsen genom att blanda samma socker och några droppar vatten i en liten och väldigt ren kastrull. Ställ kastrullen på en platta på hög värme för att karamellisera såsen. När sockret väl smält och blivit mörkt gyllenbrunt är det dags att hälla i rödvinet. Tillsätt sedan timjan och enbär. Koka såsen till den reducerats med två tredjedelar. Det torde ta 12–15 minuter. Krydda enligt smak, sila såsen och ställ undan den på en varm plats.

4. Lägg purjolöken i en kastrull med kokande saltat vatten och blanchera den i 10 sekunder. Ta med en tång upp purjolöken ur det kokande vattnet och lägg ner den i en skål med iskallt vatten. När purjolöken väl kylts av ska man låta den rinna av ordentligt.

5. Lägg purjolöken i en ugnsfast kastrull eller på en bakplåt. Klicka smör ovanpå purjolöken och lägg sedan in den i ugnen. Låt den steka tills den blivit mjuk. Det torde ta 10–15 minuter.

6. Värm en grillplatta tills den blivit het. Krydda duvbrösten med salt och nymalen peppar och lägg dem på den heta grillplattan. Låt dem steka i bara några minuter på varje sida tills de blivit så stekta som du vill ha dem. Ta sedan bort dem från plattan och låt dem vila på en varm plats i åtminstone fem minuter.

7. Värm upp en liten stekpanna för svampen. När stekpannan väl blivit varm, häll i rapsolja och stek vitlöken tills den blivit gyllenbrun. Tillsätt den skivade svampen och stek tills den mjuknat. Var försiktig – judasöronsvampen kan liksom vilja hoppa ur pannan.

8. Servera duvbrösten med purjolök, svamp och lite ringlad rödvinssås över.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi