Hoppa till huvudinnehåll

Marias Amerikanska plättar

Maria Turtschaninoff är författare och journalist med stor passion för mat, hon har utvecklat egna recept på amerikanska plättar som hon gjorde tillsammans med Lee i Strömsö. En söt blåbärsplätt för sensommaren och en salt nässelplätt för försommaren.

Ingredienser

  • 2.5 deciliter (dl) mjöl- Blåbärsplättar
  • 1.5 tesked (tsk) bakpulver- Blåbärsplättar
  • 0.5 tesked (tsk) salt- Blåbärsplättar
  • 40 gram (g) smör- Blåbärsplättar
  • 2 deciliter (dl) mjölk- Blåbärsplättar
  • 1 st ägg- Blåbärsplättar
  • 2 deciliter (dl) blåbär- Blåbärsplättar
  • lönnsirap- Till servering
  • 2.5 deciliter (dl) mjöl- Nässelplättar
  • 1.5 tesked (tsk) bakpulver- Nässelplättar
  • 0.5 tesked (tsk) salt- Nässelplättar
  • 40 gram (g) smör- Nässelplättar
  • 2 deciliter (dl) mjölk- Nässelplättar
  • 1 st ägg- Nässelplättar
  • 1 liter (l) nässlor- färska
  • 2 st tomat- Tomatsalsa
  • 0.5 st rödlök- Tomatsalsa
  • vit balsamicovinäger- Tomatsalsa
  • 1 burk smetana- Smetanasås
  • 1.5 matsked (msk) romkräm- Smetanasås
Anvisningar: 

Maria Turtschaninoff är författare och journalist med stor passion för mat, hon har utvecklat egna recept på amerikanska plättar som hon gjorde tillsammans med Lee i Strömsö. En söt blåbärsplätt för sensommaren och en salt nässelplätt för försommaren.

BlåbärsplättarBlåbärsplättarclass="external-img w300" />

Rör ihop de torra ingrediensern. Smält smöret, häll i mjölken och ägget. Vispa om så ägget blandas väl. Rör ner detta under omrörning i de torra ingredienserna. Vänd försiktigt ner blåbären. Stek 1 1/2 dl (ungefär) i smör i tex blinipanna tills båda sidor fått färg. Servera med lönnsirap och smör.

NässelplättarNässelplättarclass="external-img w300" />

Skölj och förväll nässlorna i ca 4 min, låt rinna av och krama ur extra vätska. Hacka fint och krama igen ur extra vätska. Rör ihop de torra ingredienserna skilt för sig. Smält smöret, häll i mjölken och ägget. Vispa om så ägget blandas väl. Rör ner detta under omrörning i de torra ingredienserna. Rör ner de hackade nässlorna. Stek i smör i plättpanna. Servera med tomatsalsa och/eller smetana med romkräm på tub.

Till serveringen:

Tomatsalsa:
2 urkärnade tomater tärnas fint och blandas med en halv, finhackad rödlök. Smaksätt med 1msk olivolja, 1 tsk vit balsamvinäger och en nypa salt, socker och peppar.

Smetanasås:
En liten burk smetana blandas med 1 1/2 msk romkräm på tub

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi