Hoppa till huvudinnehåll

Pepparstekt oxfilé med ugnsstekt potatis samt purjolöks- och senapsröra

Här kommer en måltid som heter duga, väl värd finalen i matserien - en härlig oxfilé med ugnspotatis och tillhörande röra. Kan även med fördel serveras med vattenkrasse eller maskrosblad.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tillagning:

1. Värm ugnen till 240°C.

2. Lägg oxfilén på ett fat och täck den med skivad vitlök, två matskedar rapsolja och en nypa salt och nymalen peppar.

3. Skala potatisen och skär den i stora bitar. Ta en stor kastrull med kokande saltat vatten och koka potatisen lätt i 2- 3 minuter. Låt dem rinna av väl och skaka potatisarna i ett metalldurkslag täckt med lock för att rugga upp dem.

4. Låt potatisen ligga i durkslaget över den tomma heta kastrullen i 1–2 minuter för att ångkokas. Blanda dem sedan med salt och rapsolja i en stor skål. Bred ut dem på en bakplåt och lägg in plåten ugnen.

5. Stek lätt purjolöken med två matskedar rapsolja i en stekpanna tills den mjuknat.

6. Ta bort purjolöken från plattan och låt den svalna. Tillsätt sedan en matsked vitvinsvinäger och en tesked senap. Krydda väl med salt och peppar.

7. Krossa svartpepparkorn till oxfilén i en mortel. Blanda pepparn med de två återstående matskedarna rapsolja. Täck filén med pepparkornsblandningen.

8. Häll rapsoljan från marinaden i en het stekpanna (tillsätt lite mer om det inte räcker för att täcka pannan) och bryn köttet på bägge sidor. Lägg in det i ugnen och låt det steka i ytterligare 7–8 minuter, eller tills det blivit så genomstekt som du önskar.

9. Låt köttet vila på en varm plats i minst fem minuter. Servera med potatis, en klick purjolöksröra och en spröd sallad.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi