Hoppa till huvudinnehåll

Pauls kalla sommarsoppor

Paul och Lee äter sommarsoppor.
En lunch på terassen hör sommaren till. Paul och Lee äter sommarsoppor. Bild: YLE/Strömsö sommarsoppor

En varm sommardag förförs man hellre av en kall soppa och smörgås än av en tung biff med feta tillbehör.

Ingredienser

  • 0.5 st gurka- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 3 st tomat- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 1 st grön paprika- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 1 st äppel- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 2 deciliter (dl) kycklingbuljong- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 2 matsked (msk) olivolja- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 2 matsked (msk) rödvinsvinäger- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 0.5 klyfta vitlök- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 0.5 st chili- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 2 deciliter (dl) räkor- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 0.5 klyfta vitlök- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 1 st äggula- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 1 deciliter (dl) rypsolja- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 0.5 st citron- Gazpacho med rökta räkor och vitlök
  • 4 st purjolök- Purjolöks vishysoisse
  • 2 st mandelpotatis- Purjolöks vishysoisse
  • 1 liter (l) mjölk- Purjolöks vishysoisse
  • 5 deciliter (dl) grädde- Purjolöks vishysoisse
  • spenat- Purjolöks vishysoisse
  • 1 st citron- Purjolöks vishysoisse
  • 4 skiva lufttorkad skinka- Purjolöks vishysoisse
Anvisningar: 

En varm sommardag är inte jag så sugen på lagad mat, men en kall soppa och smörgås är något man alltid kan bli förförd av. Dessutom är det extremt smidigt att ta med till stranden eller vart man nu är på väg. Jag har valt att göra två trotjänare, men som vanligt har jag tänkt överraska er med att göra dem godare än ni någonsin smakat.

- Paul -

Gazpacho i glas och lufttorkad skinka på smörgås.
Gazpacho i glas och lufttorkad skinka på smörgås. Bild: YLE/Strömsö gazpacho

Gazpacho med rökta räkor och vitlök:

Skär alla grönsaker i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt. Passera genom en finmaskig sil och smaka av med salt och svartpeppar.

Vispa äggula med riven vitlök, montera i matolja och smaka av med citronjuice, salt och svartpeppar.

En kall soppa läskar i sommarvärmen.
En kall soppa läskar i sommarvärmen. Bild: YLE/Strömsö vichysoisse

Lägg termosen i frysen innan ni häller upp soppan för avfärd. Blanda räkorna (skalade) med majonnäsen och servera i soppan eller på en smörgås vid sidan om.
Bon appétit!

Purjolöksvichysoisse med lufttorkad skinka

Den här soppan är lika god kall som varm. Smidigt.

Skölj purjolök och skär i skivor. Skala potatis och skär i bitar. Koka lök och potatis tills mjukt i mjölk. Mixa slätt med grädde och bladspenat. Sila och smaka av med citronsaft och salt. Servera soppan med chips, vackert garnerade med skinka, vid sidan om.

Lycka till!
Paul

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi