Hoppa till huvudinnehåll

Ostgratinerad polenta med majssås

Bo Hagström fortsätter sina kulinariska resor i Italien. Denna gång söker han spår efter de forna furalernas matkultur och tillreder denna läckra polenta över öppen eld.

Ingredienser

Anvisningar: 

Koka upp buljong och salt. Häll i grynen under kraftig vispning. Sjud på låg värme under omrörning i cirka 25 minuter tills polentan tjocknar. Drag kastrullen av värmen och rör ner parmesanosten. Slå upp polentan på ett fat och låt stelna cirka 1 timma.

Skär den kalla polentan i portionsbitar, lägg på osten och gratinera i 250 grader övervärme tills osten helt smält.

Såsen:
Koka majsen i lättsaltat vatten cirka 5 minuter. Ställ majskolven på högkant på en skärbräda och skär loss majskornen. Mixa lätt med olivoljan. Fräs sedan majs+olivolja i lite smör så majskornen blir lite knapriga. Ringla brevid den gratinerade polentan.

Servera gärna ett fat med lufttorkad skinka som tillbehör.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi