Hoppa till huvudinnehåll

Citronkaka

Att sätta något åt sidan för en regnig dag, dvs. ha något i frysen, är för kocken Bill Granger som att ha pengar på banken. En kaka med frisk smak av citron passar utmärkt att frysa in.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Värm ugnen till 180°C.

2. Smörj en fyrkantig kakform och klä den med bakplåtspapper.

3. Vispa smöret och ägget med en elvisp tills smeten är ljus och fluffig. Vispa ned citronskalet och vaniljextraktet.

4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills varje ägg har blandats ned i smeten.

5. Sikta i mjölet och bakpulvret i två omgångar tills smeten har blivit bra blandad.

6. Häll smeten i kakformen och grädda i 40-50 minuter. Pröva genom att sticka ned en steknål mitt i kakan. När steknålen inte längre blir kladdig, är kakan
färdig. Får kakan färg för snabbt på ovansidan, kan den täckas löst med lite aluminiumfolie.

7. Låt kakan svalna i tio minuter. Ta sedan ur den ur formen och lägg den på ett galler för att den ska svalna helt och hållet.

8. Vispa smöret till glasyren fluffigt. Sikta i florsockret och tillsätt citronskalet och citronsaften. Blanda ihop till lämplig konsistens.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi

Mer från programmet