Hoppa till huvudinnehåll

Stilbyråns barocka körsbärspaj á la Per Brahe

Stilbyrån bjuder på barock körsbärspaj av Lagerstams från Laukko gård. Körssbärspajen, en variation på det recept som hittas i Per Brahes kokbok, serveras med fördel från tennfat.

Ingredienser

Anvisningar: 

Stilbyrån bjuder på barock körsbärspaj av Lagerstams från Laukko gård. Körssbärspajen, en variation på det recept som hittas i Per Brahes kokbok, serveras med fördel från tennfat.

Kör degen i en matberedare. Låt vila i kylen. Skär bort brödkanterna, och skär dem i små tärningar, som du bryner lätt i smör. Lägg dem i en skål. Tillägg körsbärsvinet, sockret, kanelen, det smultna smöret och det rivna citronskalet. Rör om. Om blandningen är för tjock, tillsätt körsbärsvin. Blanda körsbären i smeten. Grädda pajen i en löstagbar teflonform, som mäter 26 cm i diameter.

Klipp ut en rund skiva av bakplåtspapper, som du placerar på formens botten, så lossnar pajen lättare. Tryck ut pajen på bottnet och 1 cm vid kanten. Tryck hål på pajen med en gaffel. Häll på fyllningen. Skär ut lite av degen i band, som bildar ett galler på pajen. Pensla banden med äggvita. Grädda i ugnen i 175°C i 35 minuter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi