Hoppa till huvudinnehåll

Höstliga tapas

Ingredienser till hösttapas
Ingredienser till hösttapas Ingredienser till hösttapas Bild: YLE/Strömsö hösttapas

Tapas ligger Paul nära om hjärtat och här ger han en hyllning till en av sina favoritrestauranger Cal pep. Det blir höstliga tapas i nordisk tappning.

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) kantareller- Kantarell "Cal pep"
  • 3 st schalottenlök- Kantarell "Cal pep"
  • 1 deciliter (dl) olivolja- Kantarell "Cal pep"
  • 3 matsked (msk) smör- Kantarell "Cal pep"
  • 4 st ägg- Kantarell "Cal pep"
  • 1 deciliter (dl) vinäger- Kantarell "Cal pep"
  • potatischips- Kantarell "Cal pep"
  • kryddblandning- Kantarell "Cal pep"
  • curry- Kantarell "Cal pep"
  • fänkålsfrön- Kantarell "Cal pep"
  • 1 bunt persilja- Kantarell "Cal pep"
  • 6 st jordärtskocka- Jordärtskocka ”spansk tortilla”
  • 8 st potatis- Jordärtskocka ”spansk tortilla”
  • 2 st gul lök- Jordärtskocka ”spansk tortilla”
  • 2 klyfta vitlök- Jordärtskocka ”spansk tortilla”
  • 4 st äggula- Jordärtskocka ”spansk tortilla”
  • 3 matsked (msk) mjölk- Jordärtskocka ”spansk tortilla”
  • 1 st citron- Jordärtskocka ”spansk tortilla”
  • ingefära- Jordärtskocka ”spansk tortilla”
  • olivolja- Jordärtskocka ”spansk tortilla”
  • 8 st sardell- Rostade små paprikor med ricotta och sardell:
  • 8 st paprika- rostade, Rostade små paprikor med ricotta och sardell:
  • 2 deciliter (dl) ricotta- Rostade små paprikor med ricotta och sardell:
  • 3 matsked (msk) olivolja- Rostade små paprikor med ricotta och sardell:
  • gräslök- Rostade små paprikor med ricotta och sardell:
  • balsamicovinäger- Rostade små paprikor med ricotta och sardell:
Anvisningar: 

Tapas betyder lock och var ett tilltugg till drinken som kom med beställningen för att hålla insekter borta. Numera kommer det i alla former, men med fördel tycker jag att det ska serveras på stora fat och lite olika rätter samtidigt. Den här gången blir det mycket grönsaker.

Tapas ligger mig väldigt varmt om hjärtat och därför har jag valt att göra en i hyllning till Cal pep, den bästa tapasrestaurangen i Barcelona.

- Paul -

Kantarell Cal pep pocherat ägg, mandelpotatis

Knäck äggen i en skål och slå på vinägern. Koka upp vatten och lägg försiktigt i äggen. Låt sjuda ett par minuter och kyl i kallt vatten. Putsa kantarellerna och finhacka löken. Börja steka svampen i olja, avsluta med smör och lök. Smaka av med salt och svartpeppar. Rosta fänkålsfrön, sätt dem i en mortel med curryn och krossa. Krydda potatischips med kryddblandning. Värm alla ingredienser och varva i en tallrik, strö persilja över. Skär sönder ägget innan du börjar äta. Det här är gott att äta som det är eller till någon råvara.

Jordärtskocka spansk tortilla ingefära, citron

Spansk tortillaRiv jordärtskocka och potatis med grovt rivjärn. Finhacka gul lök och vitlök.
Svetta potatis, jordärtskocka, lök och vitlök i olivolja tills mjuk. Vispa ihop äggulor och mjölk, smaka av med salt och peppar. Blanda med potatisblandningen, stek i panna med lite olivolja. Vänd och stek på andra sidan. Baka klar i ugn. Pensla med rivet citronskal och finhackad ingefära blandat med lite olivolja. Skär i tårtbitar och servera. Det passar utmärkt att servera med charkuterier och starka korvar.

Rostade små paprikor med ricotta och sardell

Rostade små paprikor med ricotta och sardellMixa ricotta med olivolja och smaka av med salt och svartpeppar.
Skär och vik upp paprikorna, putsa bort frön och lameller. Lägg en tjock sträng med ricotta-fyllning i mitten av paprikan. Använd gärna en strut för att spritsa ut fyllningen. Täck med en sardell och några strån gräslök. Rulla ihop och smaka av med reducerad balsamicovinäger.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi