Hoppa till huvudinnehåll

Oxfilé med couscous och chokladsås

Oxfilé med chokladsås kan antingen låta som en dröm kommen i uppfyllelse eller bar konstigt beroende på hur ens smaksinne är funtat. Men lite på Tina och ge den här fantastiska rätten en chans!

Ingredienser

Anvisningar: 

Strimla de soltorkade tomaterna, finhacka lök, chili och peppar och fräs allt i lite smör i en kastrull. Häll i couscousen och låt den fräsa med en stund. Slå därefter på hälften av vattnet och en buljongtärning. Låt stå och småkoka på svag värme. Späd med mer vatten vartefter det behövs. Koka i ca 20-25 minuter. Blanda ner crème fraiche i couscousen. Hacka paprika och blanda ner. Strimla salladsärtor och blanda ner dem och frukten i couscousen. Smaksätt med salt och peppar.

Stycka fyra tournedos av oxfilén och salta och peppra köttet. Stek i en panna med smör och olja på medelvärme i ca 7 minuter per sida. Se även till att köttet får stekyta på sidorna. Låt köttet vila efter stekning. Innertemperaturen bör vara omkring 57 grader. Om man föredrar ett mindre blodigt kött kan man eftersteka i ugn på 130 grader.

Dela haricots verts på längden och fräs i stekfettet från oxfilén.

Chokladsås:
Finhacka löken. Fräs lök och timjan i hälften av smöret ett par minuter. Häll på balsamvinägern och låt det koka ner en minut. Häll på vattnet och buljongtärningen. Låt koka ner tills ca 1,5 dl återstår, bryt i chokladen och klicka i resten av smöret. Sila såsen och smaksätt med salt och peppar.

Servera oxfilén med couscousen och haricots verts. Ringla över såsen.

Stor couscous har gryn som är stora som ärtor. De tar därför längre tid att tillaga än vanlig couscous. Det finns olika benämningar på den bland annat Moghrabiah, Moghrabieh, libanesisk couscous, israelisk couscous, eller helt enkelt bara stor couscous.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi