Hoppa till huvudinnehåll

Rövarsteksrullader à la Michael

En öppen eld räcker långt när man skall laga mat. Så lyckat, så enkelt.... om man bortser från att man först skall gräva en grop, sedan fodra den med tegelstenar, paketerna in lammsteken ,elda brasan i några timmar, skyffla bort sanden...

Ingredienser

Anvisningar: 

En öppen eld räcker långt när man skall laga mat. Överraskande långt faktiskt – det här konceptet överraskade även oss. Så lyckat, så enkelt.... om man bortser från att man först skall gräva en grop, sedan fodra den med tegelstenar, paketerna in lammsteken ,elda brasan i några timmar, skyffla bort sanden... Visst går det här att göra också den lätta vägen...ge rulladerna lite färg i pannan och sätta in dem i en vanlig ugn men då går man miste om en upplevelse

Rövarsteksrullader á la Michael

Banka på lammsteksskivorna. Finskär timjan och salvia. Blanda färskosten med salvia och timjan, pressa i vitlöken. Bred färskostblandningen på köttet och rulla ihop. Paketera först i tyg (för att köttsaften skall sugas upp) , sedan i folie och avsluta med fuktigt tidningspapper. Lägg ner i gropen och tag upp när det är klart. Vi hade rulladerna i gropen i ca. 2 ½ timme men varierar å hur häftigt man eldar. Tvätta potatisen lägg den i folie och låt den ligga i gropen tillsammans med rulladerna

Improviserade såser till bakad potatis

Välj vad du vill...vi vet sådana recept vill man egentligen inte ha men i det här fallet får ni det ändå. Bakad potatis går nämligen ihop med det mesta. Ett smaksatt smör blir gott eller cremefraiche med lämplig kryddning. Prova t.ex. på creme fraiche med getost salt och peppar kanske lite chili, eller ett smör som kryddas med örter och anjovis. Matias blandningar som fick klart godkänt av kocken.

Så görs en rövarsteksgrop:1. Gräv en ca. 30 centimeter djup grop. Fodra ev. med eldfasta tegelstenar så hålls värmen bättre i gropen. Naturstenar går också bra.2. Elda i gropen någon timme för att driva bort fukt och få upp värmen.3. Lägg i valfria köttpaket.4. Täck med sand och elda på sanden ytterligare någon timme. En hel lammstek tar ca. 4-6 timmar.5. Öppna, ät, njut!

Vintips!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi