Hoppa till huvudinnehåll

Öl platsar i finsalongen

Vinet har alltid haft en given plats i de fina salongerna bland spretande lillfingrar och årgångsskrävleri, medan ölet ännu ofta betraktats som simpel törstsläckare för arbetare och annat löst folk. Det är dags att höja statusen på öl som måltidsdryck tycker jag, säger sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan.

Anvisningar: 

Ella Grüssner Cromwell-Morgan, sommelierElla Grüssner Cromwell-Morgan, sommelierEn sommelier med ett passionerat förhållande också till öl. Ella utbildade sig på restaurang- akademien i Stockholm och besökte Strömsö Mat för att välja rätt till rökt - både öl och vin. Ellas rekommendationer ser ni här nedan.Det är dags att höja statusen på öl som måltidsdryck tycker jag. Vi är på god väg, men inte riktigt där än. Vinet har alltid haft en given plats i de fina salongerna bland spretande lillfingrar och årgångsskrävleri, medan ölet betraktats som simpel törstsläckare för arbetare och annat löst folk. Historiskt går denna läskande maltdryck minst lika långt tillbaka som vinet, och lika omsorgsfullt som vinmakarna väljer även bryggmästarna de bästa råvarorna till sin ölframställning.

Mikrobryggerier världen över ökar och producerar fantastiskt öl med stor mångfald. Det går att hitta ett välsmakande öl för varje tillfälle. Denna gång var uppgiften att hitta några ölsorter som trivs med rökt fisk.

Hoegaarden WitbierHoegaarden Witbierclass="external-img w300" />

Ett härligt friskt och grumligt överjäst veteöl från Belgien.
Ölet smakar fräscht av citron, aromatiskt citrongräs och örter.
Veteölets milda beska och fina syrlighet gör att det passar perfekt till fisk- och skaldjursrätter. (Mikaels favorit.)

La Trappe BlondLa Trappe Blondclass="external-img w300" />

Ett fylligt och smakrikt holländskt öl av ale-typ.
Det här är ett så kallat trappistöl, vilket innebär att det bryggs av munkar i ett tappistkloster. Det finns sju kloster som brygger öl av denna typ, sex av dem finns i Belgien och ett i Holland.
Ölet är fruktigt och friskt och har en medelhög beska.
Passar fint till både fiskrätter och lättare kötträter.

Kulmbacher Mönchshof BräuKulmbacher Mönchshof Bräuclass="external-img w300" />

En mjuk och läskande pils från Tyskland.
Detta friska öl är en underjäst lager från bryggeriet Kulmbacher som grundades i mitten av 1800-talet. Ölet har en mildare beska än många andra öl av denna typ, och passar därför även till många fiskrätter.

Eftersom ölet sedan programmet inspelades utgått ur Alkos sortiment kan ni också välja det tyska veteölet Hofbräu Münchner Weisse som en bra kompanjon till fiskrätter.

Ayinger CelebratorAyinger Celebratorclass="external-img w300" />

Detta tyska öl av typen doppelbock var ölprovningens ”svarta får” (och Matias favorit…). Ölets kraftiga karaktär, sötaktiga arom, fina beska och spännande smak av svartbröd gör att det inte är det ultimata till just fisk, men till höstens mustiga köttgrytor eller till söndagssteken är det perfekt.

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

För er som ändå helst korkar (eller skruvar) upp en flaska vin till fisken kan jag rekommendera:

Nederburg Sauvignon Blanc 2007Nederburg Sauvignon Blanc 2007class="external-img w300" />

En fräsch och uppiggande Sauvignon Blanc från området Western Cape i Sydafrika. Denna glimrande pärla bjuder på en lockande smakföreställning av passionsfrukt, citruseffekter och läcker fläderfiness. Passar utmärkt till många fisk- och skaldjursrätter. Kom bara ihåg att möta vinets klarvakna syra med något syrligt i maten. Då dämpas syraupplevelsen i munnen och andra smaker får blomma ut.

Gobelsburger Riesling 2006Gobelsburger Riesling 2006class="external-img w300" />

Österrike bjuder på det ena stjärnskottet efter det andra på vitvinshimlen. Vinerna som hittar hit är oftast lite på dyrare sidan, men när man upplevt den klara, rena vinkvaliteten känns det oftast som välinvesterade pengar.
Denna välsvarvade Riesling från Schloss Gobelsburg i Niederösterrech levererar en generös smakpalett av ängsblommor och tropisk frukt uppbackat av en läskande lime- och mineralton. Gott både till fisk- och skaldjursrätter och till lättare kötträtter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi