Hoppa till huvudinnehåll

Gräddstekt kyckling med lökar i ugn, potatis och syrad gurka

George Blanc, en av de största kockarna i Frankrike, lagar en paradrätt som heter gräddstekt kyckling från Bresse och av förklarliga skäl är det här ett suveränt sätt att tillreda kyckling. En mager råvara tillsammans med grädde, söta lökar och syrlig gurka kan inte annat än att bli härligt.

Ingredienser

Anvisningar: 

George Blanc, en av de största kockarna i Frankrike, lagar en paradrätt som heter gräddstekt kyckling från Bresse och av förklarliga skäl är det här ett suveränt sätt att tillreda kyckling. En mager råvara tillsammans med grädde, söta lökar och syrlig gurka kan inte annat än att bli härligt.
- Paul -

Koka upp ättika, socker och vatten, låt svalna. Skiva gurkan och röda löken tunt. Finhacka persilja, blanda med gurka, röd lök och ättikslag.

Skala alla lökar (löksorterna kan varieras, det går bra att använda sådana du får tag i). Tvätta potatisarna och halvera dem. Blanda med lökarna, timjan, krossad vitlök, olivolja och salt. Stek i ugn på 130°C tills mjuka.

Fyll kycklingen med timjan, citronskal, vitlök, en hel del persilja och slutligen lite salt. Skär bort vingarna på kycklingen och bind upp låren. Krydda med salt och vitpeppar. Stek i en rejäl dos smör och börja med att steka lårsidan ca 4 min på varje sida, avsluta med att steka bröstsidan. Häll bort fettet! Slå i grädde och 1 dl vatten, stek klar i ugn 130°C tills lårköttet håller en innertemperatur på 70°C vid benet.

Sila gräddskyn och smaka av med citronsaft och finskuren persilja. Du kan med fördel köra såsen med stavmixer för att snabbt få ut smakerna. Slå såsen över lökarna och potatisen. Skär ur kycklingen och servera direkt med den syrade gurkan.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi