Hoppa till huvudinnehåll

Magnus Johanssons sockerdeco

Magnus Johansson skapar med socker
Magnus Johansson skapar med socker Magnus Johansson skapar med socker Bild: YLE/Strömsö skulptera

Sätt sprätt på desserter med lite sockerdekorationer. Ett roligt pyssel som innebär mycket experimenterande för nybörjaren och ev. också storstädning i köket efteråt. Variationsmöjligheterna är oändliga och lyckas man blir resultatet imponerande.

Ingredienser

Anvisningar: 

Sätt sprätt på desserter med lite sockerdekorationer. Ett roligt pyssel som innebär mycket experimenterande för nybörjaren och ev. också storstädning i köket efteråt. Variationsmöjligheterna är oändliga och lyckas man blir resultatet imponerande.

Sockerlag för sockerdekorationer

Koka en sockerlag av socker, vatten och honung till 160 c. Ställ sockerlagen i kallt vattenbad så att sockret stelnar lite. Använd sockermassan till att göra olika dekorationer. Helst bör man ha en stenskiva som underlag eftersom sockermassan är lättast att bearbeta på den. Smörj först skivan med lite matolja så lossnar sockermassan lättare. Det finns många olika varianter av sockerdekorationer.

1. Droppa sockermassan i ett lämpligt mönster. Låt stelna något, lyft upp och forma.

2. Sockervadd. Sätt två stekpannor eller kastruller med långa handtag på en arbetsbänk med handtagen ut över kanten. Doppa en ballongvisp i sockermassan och "stritta" sockermassan över stekpannshandtagen. Du får ett sockervadd som går att forma till en boll eller annan önskad form.

3. Sockerspiraler. Ta en matskedsstor klump av sockermassan. Arbeta in luft i massan. När den har stelnat lite kan du vrida spiraler t.ex. runt handtaget på en slev.

4. Sockerkupol. Häll olja i bottnen på en soppslev. Ringla ner sockermassa i bottnen på sleven. Låt stelna något. Lyft ur kupolen och forma.

Efter en tid stelnar sockerlagen så mycket att det inte mer går att skulptera med den. Då är det bara att värma upp lagen på nytt och börja om med experimenterandet.

Sockerdecon passar bra till chokladbrûlé

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi