Hoppa till huvudinnehåll

Julgodis med marshmallow och fudge

I dessa tider när man går på adventsglögg och mellandagsfirande upplever jag det som svårt att veta vad man ska ta med sig. Då slog det mig att det finns inget charmigare än något man gjort själv och går det dessutom att äta så är det oslagbart.

Ingredienser

Anvisningar: 

I dessa tider när man går på adventsglögg och mellandagsfirande upplever jag det som svårt att veta vad man ska ta med sig som vänner vill ha och uppskattar och då slog det mig att det finns inget charmigare än något man gjort själv och går det dessutom att äta så är det oslagbart. Här kommer det lite tips och idéer i form av godis. God jul!
- Paul -

Clementin marshmallow

Blötlägg gelatinblad i kallt vatten. Koka socker, vatten och glykos till 127C. Vid 121C. börjar man vispa äggvitan till luftigt skum. Häll i sockerlag i tunn stråle under tiden som du vispar. Reducera klementinjuice, tillsätt skal och gelatinblad, häll i äggvita och sockerlag. När marängen börjar svalna och tjockna så slutar man vispa och lägger upp marshmallow i spritspåsar. Pudra en plåt med maizena och spritsa ut längder. Pudra därefter igen med maizena och rulla runt. Klipp lagom längder och förpacka i cellofan eller smörpapper. Du kan också spritsa ut marshmallow till valfri form, exempelvis hjärtan eller stjärnor.

Fudge "after eight"

Koka socker och smör till 125C. Slå i citronjuice och skal. Låt koka upp. Hacka vit och mjölkchoklad. Slå kolan över chokladen och kakaosmöret. Smaksätt med pepparmyntsolja. Citronen kan vara förvånansvärt dominant, så ta i ordentligt om du vill ha en rejäl mintsmak. Blanda och slå ut i en plastad form. Låt stå i ca. 4 h. Dela fudgen i portionsbitar och förpacka i cellofan eller smörpapper.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi