Hoppa till huvudinnehåll

Älgstek med örtrullade potatislockar och svartvinbärsgelé

Älgstek med örtrullade potatislockar och svartvinbärsgelé
Älgstek med örtrullade potatislockar och svartvinbärsgelé Älgstek med örtrullade potatislockar och svartvinbärsgelé Bild: Svenska Yle / Strömsö älg,stek,vilt,kött,middag,Michael Björklund,Strömsö

Två rätter - stek och soppa - med ett kok och underbart rena smaker! Har du inte tillgång till vilt kan du göra den här rätten med nötstek också. Och dom friterade potatislockarna vill vi inte att du missar – ingen kan bli besviken på festliga frasiga franskisar med färska örter och smält ost.

Ingredienser

Anvisningar: 

Två rätter med ett kok och underbart rena smaker. Det blir det om du provar på det här konceptet. Har du inte tillgång till vilt kan du göra den här rätten med nötstek också. Glöm inte att använda buljongen till Michaels mustiga trattkantarellsoppa.

Och dom friterade potatislockarna vill vi inte att du missar – ingen kan bli besviken på festliga frasiga franskisar med färska örter och smält ost.

Älgstek

Blanda ihop öl, 1 lök, 1 morot, 10 enbär och 12 vitpepparkorn till en marinad. Lägg köttet i en skål och slå marinaden över. Låt köttet ligga i marinaden länge, gärna ett dygn. Vänd köttet efter halva tiden. Kasta inte marinaden, utan sila och spara, du ska använda lite nedan.

När köttet är klart marinerat, skär då upp köttet i tärningar, krydda med salt och svartpeppar och stek tillsammans med 2 morötter och 1 palsternacka. Lägg köttet i en gryta och tillsätt 3-5 dl marinad från innan, 5 enbär, fond, vatten, lagerblad och timjan. Låt steken puttra några timmar. Fyll på med vatten, buljong eller marinad under tiden, så det alltid har ordentligt med vätska. Skumma gärna av.

När köttet är mört, ta upp det och sila vätskan. Använd 7 dl av vätskan till trattkantarellsoppan. Av resten gör du en sås till steken. Red av såsen med lite vatten och mjöl blandat och tillsätt sedan grädde. Låt puttra tills rätt konsistens uppnås. Lägg då tillbaka köttet i såsen och smaka av med salt och peppar.

Örtrullade potatislockar

Skär potatisen till lockar och fritera dem i olja. Vänd den i riven ost och örter, glöm inte att salta.

Förenkla om du vill – det gjorde vi också. Smakrik svartvinbärsgelé finns ju att få på burk men för den som har bär i frysen ett recept.

Svartvinbärsgelé

Koka bären och vatten en kvart, sila. Häll saften i gryta och låt koka några minuter. Rör ner ¾ kg socker per liter saft som du nu har. Rör ner lite i sänder så det hinner lösa sig. Låt sedan saften koka sakta utan omrörning. Doppa sedan en sked och om gelén är klar är dropparna tunga och tjocka. Tag av kastrullen från spisen, skumma av och låt gelémassan stå ett tag. Ös sist upp gelémassan i burkar och ställ kallt.

Vintips!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi