Hoppa till huvudinnehåll

Julens kaffe enligt Lari Järnefelt

Baristamästaren Lari Järnefelt gästade Michael och Matias och bjöd på julkaffe med tillhörande dekorationer. En barista kör med specialkaffe men detta recept går naturligtvis också att tillämpa på alldeles vanligt bryggkaffe.

Ingredienser

Anvisningar: 

Baristamästaren Lari Järnefelt gästade Michael och Matias och bjöd på julkaffe med tillhörande dekorationer. En barista kör med specialkaffe men detta recept går naturligtvis också att tillämpa på alldeles vanligt bryggkaffe.

Använder man vanligt kaffe rekommenderar Lari att man brygger kaffe av mörkrostade bönor eftersom det ger kaffet en mustigare smak.

Espressokaffe – häll äppelsaften i espresson. Tillsätt kryddorna och honungen. Fyll på med ångvispad mjölk.

Bryggkaffe – häll kaffe i en kopp. Tillsätt kryddorna. Fyll på med äppelsaften och honung. Blanda om. Gör en "float", d.v.s en yta av lättvispad grädde på toppen. Använd en sked då du häller på grädden så hålls floaten på ytan av kaffet.

DEKORATION:

1. Latteart – går endast med ångvispad mjölk. Häll som Lari gjorde.

Hjärta:

Hjärta, fas1
Hjärta, fas2
Hjärta, klartRosetta eller eklöv:

Rosetta, fas1
Rosetta, fas2
Rosetta, klart2. Dekoration med chokladsås – etching. Spritsa chokladsås på floaten eller mjölkskummet i olika mönster. Dra med en tandpetare eller coctailpinne för att skapa konstverk.

Dekoration med chokladsås, fas1
Dekoration med chokladsås, fas2
Dekoration med chokladsås, klart3. Med kakaopulver – klipp ut ett lämpligt mönster i papper. Man kan prova på kors, cirklar och vågformer som mönster. Eller varför inte en stjärna såhär i jultider. Lägg pappret på drinken och pudra chokladpulver över. Mönstret blir kvar på ytan om du har lyckats : )

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi