Hoppa till huvudinnehåll

Mustig trattkantarellsoppa med knaperstekt bacon och rosmarintoast

Mustig trattkantarellsoppa med knaperstekt bacon och rosmarintoast
Mustig trattkantarellsoppa med knaperstekt bacon och rosmarintoast Bild: Svenska Yle / Strömsö soppor,trattkantarell,Michael Björklund,Strömsö (tv-program),Bacon,Rosmarin

Öl och svamp är en utmärkt kombination. Om du har ätit ett otal trattkantarellsoppor i ditt liv, så kan vi nästan lova att det här blir den mustigaste av dem alla.

Ingredienser

  • 3 deciliter (dl) trattkantareller- torkade, Trattkantarellsoppa
  • 2 matsked (msk) smör- Trattkantarellsoppa
  • 1 st gul lök- Trattkantarellsoppa
  • 1 klyfta vitlök- Trattkantarellsoppa
  • 7 deciliter (dl) buljong- från älgstek, Trattkantarellsoppa
  • 4 deciliter (dl) grädde- Trattkantarellsoppa
  • 1 deciliter (dl) bacon- Trattkantarellsoppa
  • 50 gram (g) cheddarost- Rosmarintoast
  • 0.5 deciliter (dl) rosmarin- Rosmarintoast
  • 4 skiva rostbröd- Rosmarintoast
  • 10 gram (g) smör- Rosmarintoast
Anvisningar: 

Två rätter med ett kok och underbart rena smaker. Om det är höst och jaktsäsong, passa på att tillreda Michaels älgstek och använd buljongen till nedanstående svampsoppa!

Mustig trattkantarellsoppa med knaperstekt bacon

Fräs den torkade svampen i en kastrull i smör. Hacka den gula löken och pressa vitlöken. Tillsätt det i svampen och låt allt fräsa tills löken blir mjuk. Tillsätt då älgsteksbuljongen och grädden och låt småkoka i en kvart. Stek under tiden baconet riktigt knaprigt. Mixa sedan soppan slät, helst med en stavmixer och smaka av den med salt och peppar. Servera soppan skummig på tallrikar och strö lite knaperstekt bacon över. Bjud gärna en rosmarintoast till soppan.

Rosmarintoast

Ett av Michaels påfund i köket som han är mest stolt över…det här tror han nämligen att han var först ute med. Smörar man bröden innan man sätter dem i pannan får man en jämnare bränna.

Kör den rivna cheddarosten och rosmarinen i matberedaren till en grön massa, salta och peppra. Dela upp massan i två delar och bred ut dem på två av bröden. Lägg dom två återstående skivorna på. Smöra undre och övre sidorna av hamburgaren och stek på båda sidorna i varm stekpanna tills de är gyllenbruna. Skär bort kanterna, skär toastarna diagonalt till två trekanter och servera genast. Fördela en trekant per tallrik.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi