Hoppa till huvudinnehåll

Panzanella (Toscansk brödsallad)

Den här underbara toscanska brödsalladen har sitt ursprung i "fattigmansmat". Ett sätt att ta tillvara gårdagens bröd som kanske blivit segt eller till och med hårt. Nu uppfattas det som en mer exotisk och matig sallad.

Ingredienser

Anvisningar: 

Den här underbara toscanska brödsalladen har sitt ursprung i ”fattigmansmat”. Ett sätt att ta tillvara gårdagens bröd som kanske blivit segt eller till och med hårt. Nu uppfattas det som en mer exotisk och matig sallad.
- Paul -

Halvera paprikorna, ta ur kärnhus. Lägg alla paprikor i en långpanna med skinnet uppåt och häll på lite olivolja och salt. Rosta i ugn 250C tills de är mjuka och svarta på ytan. Tag ut och kyl i kallt vatten. När paprikorna svalnat kan du dra av skalet och strimla i ½ cm tjocka strimlor. Skär tomaterna i åtta bitar, lägg i durkslag. Salta och sockra så att dom vätskar ur sig. OBS! Ta tillvara tomatvattnet.
Finhacka vitlök till purékonsistens. Finhacka sardellerna och kapris. Skär brödet i små kuber, ca 1 x 1 cm.
Blanda en dressing av tomatvattnet, olivolja, vitlök, kapris, rödvinsvinäger, sardeller, svartpeppar och eventuellt lite salt. Det finns redan en hel del sälta i sardellerna.
Blanda brödkuberna med dressingen, blanda därefter i övriga ingredienser. Avsluta med basilikablad och toppa med några oliver.

Den här salladen är en måltid i sig, men kan också serveras med en bit fisk eller kyckling.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi