Hoppa till huvudinnehåll

Julens lax à la Mannerström och Björklund

Gästkocken Leif Mannerström är en legend i det svenska köket. Han driver bl.a. en världskänd fiskrestaurang i Göteborg, Sjömagasinet. Michael torde inte kräva någon närmare presentation. Här bjuder herrarna på några av julbordet fiskfavoriter. Och vi kan nästan ge smakgaranti på det här.

Ingredienser

  • 600 gram (g) lax- Lax à la Mannerström
  • 3 deciliter (dl) kalvbuljong- Lax à la Mannerström
  • 0.5 deciliter (dl) olivolja- Lax à la Mannerström
  • 4 matsked (msk) pepparrot- Lax à la Mannerström
  • 40 gram (g) forellrom- Lax à la Mannerström
  • 1 matsked (msk) rödlök- Lax à la Mannerström
  • 600 gram (g) laxfilé- Inkokt laxfilé
  • 3 matsked (msk) salt- Inkokt laxfilé
  • 1 deciliter (dl) ättika- Inkokt laxfilé
  • 2 deciliter (dl) socker- Inkokt laxfilé
  • 3 deciliter (dl) vatten- Inkokt laxfilé
  • 1 bunt timjam- Inkokt laxfilé
  • 5 st lagerblad- Inkokt laxfilé
  • 6 st kryddpepparkorn- Inkokt laxfilé
  • 1 st gul lök- Inkokt laxfilé
  • 1 st kanelstång- Inkokt laxfilé
  • 3 st äggula- Senapsemulsion
  • 0.5 deciliter (dl) citronsaft- Senapsemulsion
  • 3 deciliter (dl) smör- Senapsemulsion
  • 2 matsked (msk) senap- Senapsemulsion
Anvisningar: 

Förväntningarna på maten i det här programmet var väldigt höga. Med två kockar av den här kalibern blir man heller inte besviken. Gästkocken Leif Mannerström är en legend i det svenska köket. Han driver bl.a. en världskänd fiskrestaurang i Göteborg, Sjömagasinet. Michael torde inte kräva någon närmare presentation. Här bjuder herrarna på några av julbordet fiskfavoriter. Och vi kan nästan ge smakgaranti på det här. Alla rätterna är toppklass. God Jul !

Lax á la Mannerström

Detta är en fräsch rätt med mycket smak, men utan så mycket möda.

Lax á la Mannerström

Salta och peppra laxskivorna. Låt dem ligga i rumstemperatur i cirka 20 minuter. Värm fyra stora djupa tallrikar och lägg upp laxen i ”vågform”

Tag färdig kalvfond på flaska. Blanda till en buljong av vatten och kalvfond. Koka upp buljongen. Mixa ner smöret med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Häll kalvbuljongen över fisken. Strö över pepparroten. Fördela rommen och garnera med rödlök och dill.

Denna rätt ska serveras direkt gärna med nykokt pressad potatis.

Inkokt laxfilé med senapsemulsion á la Michael Björklund

Inkokt lax kan man nästan inte misslyckas med. Det enda man bör komma ihåg är att lagen inte skall koka, bara värmas upp till kokpunkten.

Inkokt laxfilé med senapsemulsion

Strö två msk salt över laxbitarna. Låt de rimma ca en timme. Koka upp en msk salt, ättika, socker, vatten, timjan, lagerblad, kryddpepparkorn, skalad och hackad gul lök samt kanel. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form och häll den kokade vätskan över dem. Låt laxen ligga i lagen tills den har kallnat. Ta då upp fiskbitarna och klicka över senapsemulsionen.

Senapsemulsion

Vispa äggulor och citronsaft pösigt under uppvärmning i vattenbad. Montera sedan i smöret och smaka sist av med senap, salt och peppar.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi