Hoppa till huvudinnehåll

Julens lutfisk à la Mannerström och Björklund

Michael, Leif och Matias lagar lutfisk
Michael, Leif och Matias lagar lutfisk Bild: YLE/Strömsö mat med michael och matias

Lutfisken delar ofta åsikterna. Men får många är den ett måste på julbordet, däribland för Leif Mannerström. Här bjuder Leif och Michael på var sin variant, bägge med förmåga att hålla lutfisken kvar på julbordet långt in i framtiden!

Ingredienser

  • 2 st schalottenlök- Ansjovissmörsås
  • 1 matsked (msk) vitvinsvinäger- Ansjovissmörsås
  • 1 matsked (msk) vitt vin- Ansjovissmörsås
  • 150 gram (g) smör- Ansjovissmörsås
  • 1 burk anjovis- Ansjovissmörsås
  • 1 bunt dill- Ansjovissmörsås
  • 1 bunt gräslök- Ansjovissmörsås
  • 800 gram (g) lutfisk- Färskostgratinerad lutfisk med skaldjurssås
  • 1.5 klyfta vitlök- Färskostgratinerad lutfisk med skaldjurssås
  • 1 st fänkål- Färskostgratinerad lutfisk med skaldjurssås
  • 2 st tomat- Färskostgratinerad lutfisk med skaldjurssås
  • 2 matsked (msk) olivolja- Färskostgratinerad lutfisk med skaldjurssås
  • saffran- Färskostgratinerad lutfisk med skaldjurssås
  • 6 deciliter (dl) skaldjursbuljong- Färskostgratinerad lutfisk med skaldjurssås
  • 1 deciliter (dl) färskost- Färskostgratinerad lutfisk med skaldjurssås
  • 0.5 deciliter (dl) svarta oliver- Färskostgratinerad lutfisk med skaldjurssås
  • timjam- Färskostgratinerad lutfisk med skaldjurssås
  • persilja- Färskostgratinerad lutfisk med skaldjurssås
Anvisningar: 

Lutfisken delar ofta åsikterna. Men får många är den ett måste på julbordet, däribland för Leif Mannerström. Här bjuder Leif och Michael på var sin variant, bägge med förmåga att hålla lutfisken kvar på julbordet långt in i framtiden!

Lutfisk med Ansjovissmörsås á la Leif Mannerström

Lutfisk:

Vattna ur lutfisken väl. Tillaga enligt anvisningen på förpackningen. Lyft försiktigt upp lutfisken med en hålslev eller stekspade och låt den rinna av på hushållspapper efter kokningen. Håll den varm i folie om inte de övriga tillbehören är klara.

Ansjovissmörsås:

Glasera schalottenlöken. Häll på vitvinsvinäger och vitt vin, reducera något. Montera ner smöret i kastrullen. Smaksätt såsen med ansjovis, salta och peppra. Lägg till sist i dill och gräslök.

Färskostgratinerad lutfisk med skaldjurssås á la Michael Björklund

Färskostgratinerad lutfisk med skaldjurssås

Koka lutfisken enligt anvisning. Skala och hacka en klyfta vitlök samt fänkålen grovt. Skär tomaten i bitar. Fräs i olivolja tills de blir mjuka. Rör ner saffran och låt det fräsa med. Slå på skaldjursbuljongen och koka upp alltsammans. Mixa slätt med lite smör, sila buljongen. Plocka lutfisken och lägg på ugnssäkert fat. Häll skaldjurssåsen över. Blanda färskost, en halv pressad vitlöksklyfta, oliver och lite färska örter. Klicka ut färskosten på fisken. Gratinera i ugnen på 225°C.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi