Hoppa till huvudinnehåll

Sillsallad med hovmästarsås á la Leif Mannerström

Sillsallad kan förstås göras på flera sätt. Det är en rätt omvärvd av stora traditioner eftersom det är vanligast att göra sillsallad till jul. Personligen tycker jag att sillsallad är julbordets riktiga höjdare.

Ingredienser

Anvisningar: 

Som extra bonus en klassiker på det Mannerströmska julbordet. Farmor Cecilias sillsallad med en sällsynt god och pikant hovmästarsås.

Sillsallad kan förstås göras på flera sätt. Det är en rätt omvärvd av stora traditioner eftersom det är vanligast att göra sillsallad till jul. Personligen tycker jag att sillsallad är julbordets riktiga höjdare. Det är troligt att alla som är roade av matlagning har egna recept med variationer på grundtemat, recept som kanske till och med har gått i arv. Såsen eller dressingen kan också variera, själv föredrar jag hovmästarsås.

Sillsallad

Skala och finstrimla löken och äpplet. Finstrimla resten av ingredienserna. Vänd försiktigt ihop alla ingredienser i en skål, krydda med mald nejlika och ta ev. ett varv med pepparkvarnen. Ringla över lite hovmästarsås och vänd några tag till. Lägg över salladen i en vacker skål och garnera med ruccola.

Hovmästarsås

Rör ihop alla ingredienser utom dillen tills sockret lösts upp ordentligt. Tycker du att såsen blir för tjock späder med ytterligare lite vatten. Skär dillen fint och rör ner. Ställ såsen kallt att mogna några timmar.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi