Sillsallad kan förstås göras på flera sätt. Det är en rätt omvärvd av stora traditioner eftersom det är vanligast att göra sillsallad till jul. Personligen tycker jag att sillsallad är julbordets riktiga höjdare.
Ingredienser
- 2 st sillfile- Sillsallad
- 1 st gul lök- Sillsallad
- 1 st äppel- Sillsallad
- 1 st ättiksgurka- Sillsallad
- 3 st potatis- Sillsallad
- 100 gram (g) kalvstek- Sillsallad
- 5 skiva rödbeta- Sillsallad
- 1 nypa nejlika- Sillsallad
- ruccola- Sillsallad
- 2 matsked (msk) svensk senap- Hovmästarsås
- 1 matsked (msk) fransk senap- Hovmästarsås
- 3 matsked (msk) socker- Hovmästarsås
- 0.5 st citron- Hovmästarsås
- 1 matsked (msk) rödvinsvinäger- Hovmästarsås
- 1 matsked (msk) soja- Hovmästarsås
- worcestershiresås- Hovmästarsås
- 1 matsked (msk) vatten- Hovmästarsås
- 1.5 deciliter (dl) rypsolja- Hovmästarsås
- 1 bunt dill- Hovmästarsås
Som extra bonus en klassiker på det Mannerströmska julbordet. Farmor Cecilias sillsallad med en sällsynt god och pikant hovmästarsås.
Sillsallad kan förstås göras på flera sätt. Det är en rätt omvärvd av stora traditioner eftersom det är vanligast att göra sillsallad till jul. Personligen tycker jag att sillsallad är julbordets riktiga höjdare. Det är troligt att alla som är roade av matlagning har egna recept med variationer på grundtemat, recept som kanske till och med har gått i arv. Såsen eller dressingen kan också variera, själv föredrar jag hovmästarsås.
Sillsallad
Skala och finstrimla löken och äpplet. Finstrimla resten av ingredienserna. Vänd försiktigt ihop alla ingredienser i en skål, krydda med mald nejlika och ta ev. ett varv med pepparkvarnen. Ringla över lite hovmästarsås och vänd några tag till. Lägg över salladen i en vacker skål och garnera med ruccola.
Hovmästarsås
Rör ihop alla ingredienser utom dillen tills sockret lösts upp ordentligt. Tycker du att såsen blir för tjock späder med ytterligare lite vatten. Skär dillen fint och rör ner. Ställ såsen kallt att mogna några timmar.