Hoppa till huvudinnehåll

Skorpor och tunnbröd till ostbricka

Plocka fram färdiga tillbehör och voila ostbrickan är klar, enklare än så blir det inte. Gör man däremot alla tillbehören själv så talar vi inte längre om enkel mat. Brödet skall bakas, marmelader kokas och så kanske man bjuder på hemlagad färskost.

Ingredienser

  • 2.5 deciliter (dl) vatten- Mörkare bröd/skorpor
  • 1 deciliter (dl) rågmjöl- Mörkare bröd/skorpor
  • 1.5 deciliter (dl) grahamsmjöl- Mörkare bröd/skorpor
  • 25 gram (g) jäst- Mörkare bröd/skorpor
  • 0.5 tesked (tsk) salt- Mörkare bröd/skorpor
  • 1.25 matsked (msk) sirap- Mörkare bröd/skorpor
  • 4.5 deciliter (dl) vetemjöl- Mörkare bröd/skorpor
  • 50 gram (g) jäst- Svärmors kardemummabröd/skorpor
  • 5 deciliter (dl) mjölk- Svärmors kardemummabröd/skorpor
  • 100 gram (g) smör- Svärmors kardemummabröd/skorpor
  • 4 matsked (msk) honung- Svärmors kardemummabröd/skorpor
  • 1 matsked (msk) salt- Svärmors kardemummabröd/skorpor
  • 8 deciliter (dl) grahamsmjöl- Svärmors kardemummabröd/skorpor
  • 4.5 deciliter (dl) vetemjöl- Svärmors kardemummabröd/skorpor
  • 1 matsked (msk) kardemumma- Svärmors kardemummabröd/skorpor
  • 2 deciliter (dl) mjölk- Tunnbröd
  • 1 matsked (msk) smör- Tunnbröd
  • 1 matsked (msk) mörk sirap- Tunnbröd
  • 12 gram (g) jäst- Tunnbröd
  • 0.5 matsked (msk) salt- Tunnbröd
  • 0.75 matsked (msk) fänkålsfrön- Tunnbröd
  • 3 deciliter (dl) grahamsmjöl- Tunnbröd
  • 3 deciliter (dl) vetemjöl- Tunnbröd
Anvisningar: 

Plocka fram färdiga tillbehör och voila ostbrickan är klar, enklare än så blir det inte. Gör man däremot alla tillbehören själv så talar vi inte längre om enkel mat. Brödet skall bakas, marmelader kokas och så kanske man bjuder på hemlagad färskost. Ett roligt pyssel när man har tid och vill bjuda på gästerna på något speciellt. Här tre bröd och två marmelader att börja med : )

Mörkare bröd/skorpor

Värm vattnet och blanda vätskan med råg- och grahamsmjöl, låt stå ett tag. Rör ut jästen i lite ljummen vätska, tillsätt saltet, sirapen, grahamsblandningen och vetemjölet, utom 1 dl som sparas till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter. Ta upp degen och arbeta med den på bakbordet. Tillsätt det sista mjölet om det behövs. Baka ut till passliga bröd, låt jäsa 30 minuter.

Om du vill baka bröd, grädda på 225C° och pensla med varmt vatten och låt kallna på galler under bakduk. Om det skall bli skorpor, grädda på 250°C, dela bitarna med en gaffel och rosta på 225°C så att bröden får lite färg och torka dem sedan på 100° tills skorporna är torra undertill.

Svärmors (igen – jag vet) kardemummabröd/skorpor

Smält smör och honung, slå i mjölk och värm till 37°C. Lös jästen i vätskan och blanda ner grahamsmjöl och salt. Låt jäsa 15 min och blanda i vetemjölet och kardemumma. Baka ut och jäs 30 minuter.
Om du vill baka bröd, grädda på 225°C och pensla med varmt vatten och låt kallna på galler under bakduk. Om du vill baka skorpor, grädda på 250°C, dela bitarna med en gaffel och rosta på 225°C och torka dem sedan på 100° tills skorporna är torra undertill.

Tunnbröd

TunnbrödVärm mjölk, smör och sirap till 37°. Finfördela och lös jästen i degvätskan. Tillsätt sen salt, fänkål mjöl och arbeta degen smidig. Jäs under duk en halv timme. Dela degen i 10 bitar. Kavla ut dem riktigt tunt. Grädda tunnbrödet på 275°C på plåtar med bakplåtspapper, ca 3-4 min. Låt bröden kallna på galler utan duk. Dom här bröden blir ungefär som tunt knäckebröd. Vill man kan man prova på att lägga in dom färdigt gräddade bröden i en plastpåse direkt efter att dom kommer från ugnen, då kanske man får mjukare bröd...

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi