Hoppa till huvudinnehåll

Lördax nyårsmat

Mats Wallenius
Mats Wallenius Bild: YLE/Seppo Sarkkinen lördax

Lördax matexpert Mats Wallenius bjuder på det här mustiga och smakfyllda men ändå relativt lätta matpaketet för nyårsfesten. Rätten går också alldeles utmärkt som tilltugg för vilken fest som helst!

Ingredienser

Anvisningar: 

Aubergine och laxrom

Lägg ugnen på 200 grader. Lägg laxrommen i en sil och låt den rinna av. Skala auberginen, dela den på mitten och skär den i skivor. Bryn bitarna i olivolja, salta och peppra. Baka dem i ugnen tills de är mjuka (ca 10-15 minuter). Låt sedan bitarna svalna och hacka dem till en massa. Blanda massan med rommen, dillen och rödlöken. Smaksätt med peppar. Servera som aptitretare i snygga skedar eller som förrätt på rostat bröd.

Rieskarullar fyllda med kallrökt kronhjort

Skala och skär löken i små bitar, tvätta persiljan och hacka den liten med en kniv. Skär kronhjortsköttet i små bitar. Vispa smetanan och lägg det färdigt skurna ingredienserna i skålen och rör om. Fyll tunnbröden med fyllningen. Låt vila i ca 1-2 timmar. Skär rullen i snygga skivor. Servera med färska örter t.ex. rosmarin eller timjan.

Skogssvampssoppa med tryffelskum

Skär svampen och löken i små bitar. Fräs svampen på låg värme tills det mesta av vattnet kokat in. Lägg till smöret, löken och vetemjölet. Låt fräsa några minuter. Häll på vattnet och buljongen. Koka i ca 15-20 min, rör ner färskosten och smetanan. Avsmaka med salt och peppar. Värm mjölken med några droppar tryffelolja och vispa kraftigt till ett fint skum. Lägg skummet på soppan.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi