Hoppa till huvudinnehåll

Alexandras nyårsbål

Alexandra De Paoli på nyårsmaskerad
Alexandra De Paoli på nyårsmaskerad Alexandra De Paoli på nyårsmaskerad Bild: Svenska Yle / Strömsö alexandras nyårsbål

En rykande bål ser häftigt ut på festen. Den här är alkoholfri och innehåller bara vitt skumvin och granatäpple. Det är kolsyreis eller torris som ger rök, den ska hanteras varsamt!

Ingredienser

  • 4 st granatäpple
  • 1 liter (l) skummvin- alkoholfritt, t.ex. Söhnlein Brilliant
  • 1 kilogram (kg) kolsyreis- måste beställas från specialaffär för kemiska preparat
Anvisningar: 


En rykande bål ser häftigt ut på festen. Den här är alkoholfri och innehåller bara vitt skumvin och granatäpple.

Det är kolsyreis eller torris som ger rök, den ska hanteras varsamt med handskar och får absolut inte komma i kontakt med huden eftersom den har en temperatur på -75 grader. Använd dubbla bålskålar så att isen är i den undre skålen och bålen i den mindre inuti, så kommer ingen i misstag åt torrisen.

Gör så här:

1. Hacka kolsyreisen i mindre bitar och sätt isen i en stor glasskål.

Obs! Använd handskar och hantera isen med stor varsamhet så att den ej kommer i kontakt med bara kroppsdelar eftersom den kan ge frostskador. Sätt den lilla glasskålen ovanpå isen (i vilken bålen ska komma).

2. Ta ut granatäpplenas innehåll.

3. Blanda granatäpple och skumvin i lilla skålen och servera.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi