Hoppa till huvudinnehåll

Vin- och gräddkokta blåmusslor med persiljesmaksatt aioli och baguette

Det allra säkraste sättet att tillreda musslor, dessa fantastiska skaldjur, är att bjuda på vin och gräddkokta musslor enligt Michaels klassiska recept. Vill man kan man också koka musslor med bara vin och ta tillvara buljongen.

Ingredienser

  • 2 kilogram (kg) blåmusslor- Vin- och gräddkokta blåmusslor
  • 2 st fänkål- Vin- och gräddkokta blåmusslor
  • 2 st gul lök- Vin- och gräddkokta blåmusslor
  • 6 klyfta vitlök- Vin- och gräddkokta blåmusslor
  • 0.5 deciliter (dl) vitt vin- Vin- och gräddkokta blåmusslor
  • 2 deciliter (dl) grädde- Vin- och gräddkokta blåmusslor
  • persilja- Vin- och gräddkokta blåmusslor
  • 1 st äggula- Persiljesmaksatt aioli
  • 2 klyfta vitlök- Persiljesmaksatt aioli
  • 2 deciliter (dl) rypsolja- Persiljesmaksatt aioli
  • persilja- Persiljesmaksatt aioli
  • citronsaft- Persiljesmaksatt aioli
Anvisningar: 

Det allra säkraste sättet att tillreda musslor, dessa fantastiska skaldjur, är att bjuda på vin och gräddkokta musslor enligt Michaels klassiska recept. Vill man kan man också koka musslor med bara vin och ta tillvara buljongen. Det finns få buljonger som är så smakrika som musselbuljong och det blir en fantastisk musselsoppa om man häller lite grädde i buljongen och skummar upp soppan med en mixerstav.

För den som vill prova på våra experimentella musselnuggets, finns naturligtvis också ett recept som ger vissa riktlinjer...

Och som extra bonus:
» Michaels övriga musselrecept

Vin- och gräddkokta blåmusslor

Tvätta musslorna noggrant i kallt vatten och pilla bort eventuellt skägg på musslan. Skala och strimla fänkål, lök och vitlök. Fräs strimlad fänkål, gul lök och vitlök i lite olja i en stor gryta. Salta och peppra. Tillsätt musslorna och låt dem fräsa runt med grönsakerna någon minut. Häll på vinet och grädden, lägg lock på och låt alltsammans koka en kort stund tills att alla musslor har öppnat sina skal. Tag då av kastrullen.

Servera musslorna genast i djupa tallrikar. Tag bort eventuella musslor som inte öppnat sig under kokningen, eftersom de kan vara dåliga. Garnera med finskuren persilja och servera aioli och baguette till.

Persiljesmaksatt aioli

Lägg äggulan i en skål tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt oljan i tunn stråle under kraftig vispning tills aiolin tjocknat. Smaka av med persilja, ev. lite citronsaft, glöm inte att salta och peppra.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi