Hoppa till huvudinnehåll

Tian på lax och avokado med friterad sötpotatis och wasabidressing

En härlig laxrätt med asiatisk touche av Mark Gardner.

Ingredienser

Anvisningar: 

Laxen:

Ta bort skinn och ben från laxfilén. Tärna filén i 1 cm stora tärningar och lägg dem i en skål. Skär avokadon itu, ta bort stenen och gröp ur köttet med en stor sked. Skär i 1 cm stora tärningar och blanda med laxen. Häll över 30 ml avokadoolja och limesaften. Krydda enligt smak. Salta och peppra. Strö korianderbladen överst. Blanda inte.

Såser:

Låt mirin, soja och limebladet sakta koka ihop till en tjock sås i en kastrull. Blanda wasabi, avokadoolja och saften från 1 lime.

Fritering:

Hetta upp matoljan i en liten kastrull (fylld till hälften) till 160 grader. Skala sötpotatisen och hyvla ca 2 mm tunna strimlor. Fritera i oljan tills de blir gyllenbruna och knapriga. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över havssalt.

Servering:

Lägg en rund form eller ett ringmått på en tallrik och tryck ner lax-avokadoröran i ringen. Lyft bort måttet/formen och placera friterade sötpotatisstrimlor på toppen, häll lite dressing runt om på tallriken och garnera med några korianderblad.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi