Hoppa till huvudinnehåll

Kycklingterrin med Chenin Blanc

Om man tröttnat på standardversionen av coq au vin kan man gärna prova på denna kycklingterrin med vittvin. Rätter för sin egen distinkta smak förutom av vinet även av kycklinglever och svamp.

Ingredienser

Anvisningar: 

Lägg körsbärstomaterna i olivoljan med 2 lagerblad. Värm försiktigt tills tomaterna blir mjuka. Blanchera mangoldbladen i saltat vatten, doppa sedan i kallt vatten och klappa torrt. Smörj en liten terrin lätt med olja, klä formen med parmaskinka och ett mangoldblad. Låt skinkan gå så högt upp över kanten att det finns tillräckligt för att vika över den fyllda formen.

Ansa kycklinglåren, salta och bryn dem tills de får färg. Bryn också levern snabbt i samma stekpanna, tillsätt citronskal och timjan. Ta upp och låt dra en stund. Stek svampen i samma panna tills den börjar vätska och bli lite mjuk. Ta upp. Fräs skivad vitlök och schalottenlök i pannan, tillsätt vin, lagerblad och kryddor och låt koka ihop en tredjedel. Sila lagen.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten och lös sedan upp dem i den varma vinblandningen. Varva lager av kycklingbitar och svamp i terrinen. Lägg ett mangoldblad mellan varje kyckling-svamplager. Gör tre lager och placera levern i en rad mitt i formen på det mittersta lagret. Häll gelévätskan över lagren, vik över parmaskinkan från kanterna och täck med lock eller folie. Grädda i vattenbad i 165 º i ca 75 minuter. Låt den färdiggräddade terrinen stelna i kylskåp över natten. Värm formen försiktigt så att innehållet lossnar. Servera i tjocka skivor med körsbärstomaterna, en örtsallad, frasigt bröd och en god balsamvinäger.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi