En fräsch havsskatt tillredd med musslor vittvin och tillhörande sås samt örttäcke. Låt väl smaka!
Ingredienser
- 50 st grönläppade musslor
- 250 milliliter (ml) vitt vin
- 2 klyfta vitlök
- 3 matsked (msk) olivolja
- 250 gram (g) schalottenlök- Sås
- 30 gram (g) sardell- Sås
- 500 gram (g) tomat- Sås
- 3 klyfta vitlök- Sås
- 1 st chili- Sås
- 2 st citron- Sås
- 7 deciliter (dl) inkråm från vitt bröd- Örttäcke
- 2 matsked (msk) timjam- Örttäcke
- 2 deciliter (dl) persilja- Örttäcke
- 2 deciliter (dl) dragon- Örttäcke
- 2 deciliter (dl) körvel- Örttäcke
- bergssalt- Örttäcke

1. Ånga musslorna lätt i kastrull med vin och vitlök. Öppna dem och lösgör köttet från skalet. Ta tillvara en skalhalva per mussla.
2. Fräs schalottenlök i olivolja tills den är mjuk men inte brynt. Tillsätt sardeller och vitlök och låt steka i 2-3 minuter till. Lägg i torkad chili och tomattärningar. Låt koka ihop i 2-3 minuter.
3. Häll i vätskan från musselkoket och låt reducera till såskonsistens. Krydda med salt och peppar och smaka av med citronsaft.
4. Finfördela och blanda brödsmulor, örter och citronskal i matberedare.
5. Skeda upp sås över varje mussla på sitt skal och ställ musslorna på en bädd av salt i en stor ugnsfast form. Strö örtsmulor över musslorna och ställ in i het ugn i ca 5 minuter. Servera direkt ur formen tillsammans med citronklyftor.