Hoppa till huvudinnehåll

Vaniljgravad lax med musselblinier, crème fraiche och laxrom

Laxfilé, laxrom, musslor och blinier. Kan det bli bättre? Ja kanske om någon tillreder dem också för en, men väl värt att prova själv!

Ingredienser

Anvisningar: 

Laxen

Bena och putsa laxfilén. Gnid in laxköttet med vaniljfrön, dill och vodka. Blanda socker och salt och täck in hela laxfilén med blandningen. Se till att det finns saltmix under filén också. Låt stå i kylskåp i 2 dagar med en lätt tyngd ovanpå. När laxen är färdiggravad är den fast i köttet och har intensiv färg. Skölj bort gravblandningen noggrant. Skär laxen i tunna skivor tvärs över fibrerna.

Musslor

Ånga musslorna tills de öppnar sig en aning. Ta bort skalet och de sega yttre läpparna och tungan. Bara det mjuka köttet ska användas.

Blinier

Värm mjölk och smör tills smöret smälter. Låt svalna. Lös upp jästen i varmt vatten och vänta tills den "vaknar". Häll ner den i mjölkblandningen. Rör ner salt, socker, mjöl och äggulor. Låt jäsa på varm plats till dubbel storlek. Rör ner musselkött och hackad dill i smeten. Vispa äggvitorna till toppigt skum. Vänd ner äggvitorna i smeten i tre omgångar. Rör försiktigt och bara så mycket att ingredienserna blandas. Arbeta snabbt. Stek små bliniplättar i klarat smör. Man kan också klicka ut flera små plättar i en större stekpanna.

Servering

Lägg upp blinierna med en laxros på varje plätt, en klick crème fraiche, laxrom och en citronklyfta.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi