Hoppa till huvudinnehåll

Varm sallad med rökt hjort i kryddhölje och myskpumpa

Här kommer en riktigt mustig sallad med härligt rökt hjortkött med tillhörande marinad.

Ingredienser

Anvisningar: 

Marinad

Rosta kryddorna i stekpanna och stöt dem i en mortel. Spara 1 tsk av kryddblandningen till grönsakerna. Gnid in hjortfilén med olja. Bryn sedan köttet i het stekpanna så att det får stekyta. Rulla filén först i kryddblandningen och sedan i den heta pannan igen så att kryddorna fäster vid köttet.

Grönsaker

Skär upp myskpumpan i runda skivor och rosta dem i ugn med hel vitlök, schalottenlök, timjan, olivolja, kryddmix och brunt socker tills de blir gyllenbruna. Droppa över balsamvinägern mot slutet av stektiden.

Rökning

Använd en fiskrök eller hög kastrull med galler. Placera träspån och torkad rosmarin i botten och rök hjortfilén under lock i ca 20 minuter. Låt köttet vila.

Dressing

Reducera vinet med pepparkorn, lagerblad och rosmarin tills vätskan är tjock och påminner om glaze. Ställ åt sidan. Vispa ner olivolja i vinreduktionen så att såsen består av 70% vin och 30% olivolja. Krydda med svartpeppar och salt.

Servering

Skär upp det vilade men fortfarande varma köttet och lägg upp tillsammans med de varma grönsakerna, färsk vattenkrasse och hackad persilja. Ringla dressingen över.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi