Hoppa till huvudinnehåll

Hjortlår i gauchostil med kolgrillad salsa

Bender och Mark lämnar havets skatter för en stund och bjuder på den här spanskinspirerade steken med smak av bl.a. apelsin, körsbärstomat och rödvinsvinäger.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Stöt de torra ingredienserna till kryddpastan fint i en mortel. Tillsätt vätskan och rör till en slät pasta.

2. Salsa: Lägg alla grönsakerna på en medelvarm grill och grilla på kolen tills de mjuknar. Tomaterna blir snabbt mjuka men löken behöver grillas längre tid.

3. Lägg de grillade tomaterna i en skål och kläm sedan de mjuka lökarna ur sitt skal ner i skålen. Skala och hacka chilin och lägg i skålen.

4. Krydda med salt, peppar, vinäger och olivolja.

5. Köttet grillas över öppen eld. Se till att du har tillräckligt med kol för att hålla värmen tills köttet är genomstekt. Trä upp köttet på ett tjockt metallspett och linda metalltråd runt så att spettet kan vändas utan att köttet ramlar av.

6. Lägg köttet över elden och pensla med kryddpastan. Låt köttet få knaprig yta och skär sedan bort det yttersta lagret. Under ytan är köttet ännu rått.

7. Pensla på mera pasta och upprepa sedan proceduren för varje lager som skärs bort. Placera köttskivorna mitt i en frasig falla och lägg på en klick salsa.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi