Hoppa till huvudinnehåll

Viltpaj med hjort och kanin

kanin
kanin Bild: YLE långhårig

Om det blir över kött från Marks och Benders hjortstek och paella kan man av restbuitarna tillreda denna goda och matiga paj med smak av rödvin. Går förstås bra att göra den helt skilt för sig också.

Ingredienser

Anvisningar: 

Stycka kaninen med vass kniv eller köttyxa i tre bitar: framben, mittdel och backben. Skär hjortsteken i bitar som är något större än kaninens ena bakben. Vänd köttet i smaksatt mjöl och bryn snabbt i het stekpanna så att köttet får färg. Placera köttet i en stor gryta. Stek baconskivorna och lägg dem åt sidan. Skär grönsakerna i 3 cm stora bitar och lägg i grytan. Tillsätt örter och kryddor. Häll över så mycket vätska att köttet täcks. Låt småkoka under lock i 2-4 timmar.

Efter 1 timme är filéerna på kaninens mittdel färdigkokta. Ta upp dem ur grytan och fortsätt koka. När köttet är mört, ta upp det, bena kaninen och riv hjortköttet i mindre bitar vid behov. Ta bort lagerbladen. Mixa och sila kokvätskan. Låt vätskan koka ihop tills den blir tjock. Krydda köttet och blanda det i såsen. Salta och peppra. Tillsätt bacon, plommon och färsk timjan. Häll blandningen i en pajform som klätts med smördeg. Lägg ett lock av smördeg ovanpå pajen. Pensla med uppvispat ägg och mjölk. Grädda i 180º i ca 40 minuter eller tills pajen fått färg.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi