Hoppa till huvudinnehåll

Regnbåge i örtsmör med sodabröd

Här kommer Benders version av regnbåge med hembakat sodabröd. Det går också bra att använda vanlig öring som ingrediens.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tillredning:

1. Lägg hälften av schalottenlöken, alla örtstjälkarna och pepparkornen i en låg ugnspanna. Lägg fiskfiléerna ovanpå örterna och häll över vinet. Låt sjuda under lock eller folie i ca 3-5 minuter beroende på hur tjocka filéerna är. Ta bort från värmen och låt svalna. Lyft upp fisken när den har svalnat. Spara vätskan. Plocka sönder fiskköttet i stora bitar och ta bort allt skin och eventuella ben.

2. Hetta upp 30 g smör i en stekpanna och lägg i den återstående schalottenlöken och fräs den tills den är mjuk och genomskinlig. Häll i den silade vinlagen och låt koka ihop. Tillsätt muskotblomma och sardeller. Låt svalna.

3. Häll lök-sardellblandningen i en mixer. Tillsätt resten av smöret, örtbladen, dijonsenap och färskost. Mixa till en jämn smet. Tillsätt limesaft och –skal.

4. Vänd ner största delen av örtsmöret i fiskstrimlorna. Smaka av med salt och peppar. Lägg fisksmöret i en glasburk med lock. Lägg ett lager med enbart örtsmör (utan fisk) högst upp. Förvara i kylskåp. Överblivet örtsmör kan sparas i frysen för senare användning.

5. Blanda mjölet till brödet med matsoda och salt. Tillsätt surmjölk och knåda till en deg. Forma semlor och strö grahamsmjöl och ev. havregryn ovanpå. Låt vila i 30 minuter och grädda sedan i 180º i ca 20 minuter.

6. Ta fram fisksmöret i rumsvärme en timme innan servering.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi