Hoppa till huvudinnehåll

Persimontarteletter med mascarponeglass och bitter karamellsås

Persimonfrukterna är även kända under namnet dadelplommon. Här utgör de basen till en delikat dessert som särskilt passar en vuxen smak.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Kavla ut smördegen till 3 mm tjocklek. Skär ut runda skivor som är ca 10-12 cm i diameter. Skiva persimonfrukterna tunt, först i runda skivor, sedan i halvor. Placera fruktskivorna i lätt överlappande solfjäderform på smördegsplattorna. Lägg en klick smör högst upp. Placera en bit bakplåtspapper ovanpå varje tartelett och vänd hela kakan upp och ned på en bakplåt med hjälp av en stekspade. Grädda i 190º i 10-12 minuter eller tills degen får färg och känns frasig.

2. Låt mjölk, grädde och frön från vaniljstängerna koka upp i en kastrull. Vispa äggulor och socker ljust och fluffigt. Häll gräddmjölken över precis när den når kokpunkten. Vispa kraftigt medan du häller. (En hjälpreda som håller i skålen kan komma väl till pass, eller ställ skålen på en fuktig kökstrasa.) Kör vaniljkrämen i glassmaskin. Ta ut den när den blivit kall och blanda ca 2,5 dl av glassen med mascarpone i en skål och vispa till en slät kräm. Häll tillbaka mascarponeblandningen i glassmaskinen och fortsätt köra till glassen blivit tjock. Täck och ställ i frysen.

3. Blanda socker och vatten i en kastrull. Hetta upp på hög värme utan att röra om tills sockret blir gyllenbrunt. Sänk värmen och låt det mörkna ännu en aning. Häll försiktigt i hälften av grädden (se upp för eventuella heta stänk), låt det bubbla upp och vispa medan du häller i resten. Om det blir klimpar, öka värmen och vispa. Vispa till sist ner smöret.

4. Servera tarteletten med en glassboll och karamellsås.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi