Hoppa till huvudinnehåll

Renskavsklämma med svamp, lingon och mandelpotatis

Man kommer långt med en murbottenspanna eller muurikka och en öppen eld. Paul tillredde renskavsklämma första gången på ett fjäll tillsammans med 20 st vandrare – en måltid han fortfarande minns med värme.

Ingredienser

Anvisningar: 

Man kommer långt med en murbottenspanna eller muurikka och en öppen eld. Paul tillredde renskavsklämma första gången på ett fjäll tillsammans med 20 st vandrare – en måltid han fortfarande minns med värme.

Den här gången serveras hembakt bröd till renskavet. Om man vill komma lättare undan kan man använda färdiga tunnbröd. Den experimentella lingondrycken rekommenderas varmt – en oslagbar kombination av sött och syrligt gör det här till en utmärkt måltidsdryck.

Renskav
Renskav
Värm upp pannan tills den börjar rycka. Tillsätt matolja och stek renskavet runt om, lägg i hackad lök och svamp, stek tills det får färg. Avsluta med grädde, kokt skivad potatis, lingon och smaka av med salt och vitpeppar.

Tunnbröd
Tunnbröd
Hemligheten med att baka mjuka tunnbröd är att man använder flere olika mjölsorter. Använder man bara vetemjöl blir brödet lätt torrt och hårt. Om man skall hålla bröden mjuka en längre tid kan man sätta dem under en fuktig kökshandduk.

Lingondryck
Lingondryck
Värm mjölk till 37c, blanda ut med jäst. Tillsätt mjöl, salt och kryddor. Arbeta degen smidig. Jäs i 30 min. ta ut på mjölat bord, knåda. Dela i 20 bitar. Kavla ut tunt och nagga före bakning. Baka direkt i pannan på båda sidor( låt det bubbla upp innan ni vänder)

Pauls experimentella lingondryck är svår att kategorisera. Glögg, te eller toddy välj själv vad du vill kalla den – passar i alla fall bra till salt mat.

Smält snön eller värm upp vattnet. Låt det inte koka. Sila drycken och servera rykande varm.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi